Michel Wynsberghe 50 jaar na cadettentitel weer Belgisch kampioen: “Mijn conditie kunnen behouden”

Michel Wynsberghe: “Het blijft voor mij een passie. Net als het niveau van training geven.” © ACR
Redactie KW

Michel Wynsberghe is meer dan een halve eeuw aan Hermes Atletiekclub Oostende verbonden. Hij begon er als jonge atleet bij de miniemen en is nu nog altijd coach van de langeafstandslopers. Vijftig jaar na zijn Belgische titel op de 800 meter bij de miniemen werd hij onlangs in Louvain-la-Neuve nog maar eens Belgisch kampioen indoor bij de masters +65.

Michel Wynsberghe (65), een zelfstandig kinesitherapeut uit Oostende, startte ruim vijf decennia geleden met atletiek. Met tussendoor een stop voor zijn hogere studies had hij tot zijn 25ste een aardig palmares opgebouwd. “Het begon voor mij in het voormalige O.L.V.-college. Ik was er blijkbaar een goede loper op de 800 meter”, vertelt de meervoudige kampioen die in alle leeftijden op die afstand de Belgische titel behaalde. Bij de miniemen was er eerst een Belgisch record, in 2’14”. “Ik herinner het mij nog. In Vlierzele. Iemand klopte mij na de finish op de schouder en zei: ‘Je hebt het goed gedaan. Je hebt een record van twintig jaar verbroken’.”

Bij de cadetten volgde voor Michel een nationaal record en titel in 1’58”, nu precies vijftig jaar geleden. Daarna was er goud bij de scholieren (‘1’53”) en de junioren (1’49”). “Als junior moest ik vooral rekening houden met Ivo Van Damme. Na zijn overlijden won ik op zijn tweede Memorial de 1.000 meter voor junioren. Er volgden dan nog wedstrijden tegen de wereldtop met Sebastien Coe en Alberto Juantorena. Als senior schakelde ik over naar de 1.500 meter, benaderde het Belgisch record van Ivo Van Damme met een halve seconde en op het EK in Göteborg finishte ik als vierde.”

Wielrennen

Als kine heeft Michel in het verleden nog andere sporters begeleid. Zoals de olympische mountainbikers Kevin Van Hoovels, Jens Scheurmans en meervoudig Belgisch kampioen marathon Nicolas Vermeulen. Alsook Jurgen Dereere als viervoudig Europees kampioen duatlon. “Na mijn periode bij de senioren ben ik met lopen gestopt. Ik sloot mij aan in het cafévoetbal bij Manuscript en er kwam een aardige periode in het wielrennen, zowel op de weg, in het veld als op de mountainbike, met diverse nationale titels. Omdat die combinatie met het gezin veel tijd en energie vroeg ben ik opnieuw beginnen te lopen. En dat gaat nu nog altijd goed”, vindt Wynsberghe. Hij werd als master +60 en +65 nationaal kampioen, alsook behaalde hij een titel op de marathon.

Passie

Michel zijn partner Nel Van Damme en hun twee kinderen Kamieje (cadet) en Tijm (pupil) zijn tevens aangesloten bij HC Oostende. Wynsberghe traint daar nu zo’n 25 jaar de langeafstandslopers waar ook zijn echtgenote deel van uitmaakt. Op het voorbije BK halve marathon werd Nel tweede in +45, Patrick Counye was tevens goed voor zilver in +55. Maité Maes eindigde vierde in +40. “Als atleet moet je er heel wat voor doen. Ik ben daar elke dag mee bezig. Het blijft voor mij een passie. Net als het niveau van training geven. Voor mezelf is nu vooral mijn conditie behouden mijn grootste ambitie. Al zou ik nog graag het nationaal record in mijn leeftijdscategorie op de 800 meter verbeteren. Dat staat nu op 2’24”.

Alle disciplines

De Oostendenaar doet nog aan competitie omdat hij als begeleider meegaat met de leden van Hermes. “Vorig jaar trok ik met een groep van zo’n twintig atleten naar het BK marathon in Eindhoven. Jammer genoeg kon ik daar mijn mastertitel van het jaar voordien niet verlengen.”

HC Oostende beschikt voor 400 leden in het Jozef Verhellestadion over een mooie accommodatie, met nu zo’n twee jaar de naastgelegen indoor sporthal voor korte afstand, waar ook ver- en hoogspringen kan worden gedaan. “De club doet vooral de opleiding van de jeugd, in competitie. Tot en met cadet worden alle disciplines aangeleerd. Voor alles krijg je een opleiding. Vanaf 16 jaar kijken onze jonge atleten waar ze het best in presteren en gaan ze in een specialisatiegroep. Bij mij en mijn collega-trainer Peter Pollentier is dat de halve fond, 800, 1.500 meter en afstandslopers”, besluit Michel Wynsberghe. (Alain Creytens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier