Hartpatiënten lopen mee op eerste AZ Oostende Run: “We moeten niet in onze zetel blijven zitten”

Zetten hun beste beentje voor: Brecht Dekeyser, Matthieu Combes, Frank Bogaert, Jordy Boey, Vincent Delplanque, Britta Vantournhout, Kurt Ryckewaert en Anne-Sophie Brussselle. © EF
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Tweehonderd mensen zullen op zaterdag 20 april namens het fusieziekenhuis deelnemen aan de eerste AZ Oostende Run tussen beide campussen. Er is een tijdsopname voor de wedstrijd die deel uitmaakt van het Movement Running Criterium.

“De twee campussen van het ziekenhuis werken nauw samen en liggen eigenlijk niet zo ver van elkaar, met daartussen de mooie omgeving. Samen met Movement organiseren we een loop tussen beide sites, met een parcours doorheen het Bosje. Er nemen 200 sporters deel, voornamelijk medewerkers van het ziekenhuis. De revalidatiediensten sprongen op de kar en de deelname van 20 hartpatiënten is dan ook bijzonder”, zegt initiatiefnemer Brecht Dekeyser (AZ Oostende).

Bij het AZ Oostende hopen ze van de loopwedstrijd een terugkerend event te maken. De hartpatiënten hebben vaak een eigen hartslagmeter, maar worden op die dag niet extra gevolgd. “Hartpatiënten worden na een ingreep intensief begeleid. De meeste van hen nemen deel aan het revalidatieprogramma. We stimuleren mensen om te bewegen en te sporten. Het is belangrijk dat ze hun lichaam aanvoelen. Deelname aan deze run kan zeker”, klinkt het bij cardioloog Matthieu Combes.

Hartpatiënten getuigen

Frank Bogaert (67) is één van de hartpatiënten die onder impuls van het kine- en revalidatieteam deelneemt: “Ik onderging een hartoperatie, maar was voordien geen sporter. Ik wandelde en fietste. Ik neem deel aan de run en zal op mijn tempo 3,8 km wandelen.” Kurt Ryckewaert (49): “Ik was een sporter en kreeg bij een routinecontrole te horen dat ik een afwijking had aan de aortaklep. De klep werd eind december vervangen. Ik heb de hartrevalidatie bijna volledig doorlopen. En had me tot doel gesteld dat ik opnieuw kon sporten. Dat bleek mogelijk en ik kon mijn conditie opbouwen en mijn vertrouwen terugwinnen. Ik wil met mijn deelname tonen dat ook hartpatiënten kunnen sporten. Het is een vreemd beeld, maar hartpatiënten moeten niet in hun zetel blijven zitten.”

Praktisch

Start en aankomst van de AZ Oostende Run op 20 april zijn ter hoogte van de campus Serruys (parking Koninginnelaan). Daar is ook het podium. Om 13.30 uur starten de kinderen (800 m) en om 14.30 uur de volwassenen over 3,8 km (1, 2 of 3 ronden), lopend of wandelend. Inschrijven kan aan 5 euro. Het publiek kan de lopers aanmoedigen op het parcours of (halverwege) aan de campus Damiaan. (efo/foto efo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier