Voor het BK verschenen ruim tweehonderd jonge duatleten aan de start. Dat was iets meer dan vorig jaar toen DVB ook al instond voor de organisatie. Dit keer koos men voor een iets gewijzigd parcours en ook de warme temperatuur, met zo'n 23 graden, was voor de deelnemers een aanpassing.

De Jeugd C kwam eerst aan de beurt met winst voor Dries Cannaerts uit Antwerpen voor Bruggeling Ides Tanghe en Tenzin Vanwijnsberghe (No Limit Team) uit Bellegem. Ides van Triatlon Brugge Team (TBT) werd vorig jaar als eerstejaars in die leeftijdscategorie tevens tweede en moest nu opnieuw vrede nemen met die ereplaats.

Zijn clubgenote Lotte Minnebo was vorig jaar aan haar proefstuk toe en deed als een talentvolle jonge triatlete een eerste keer aan een nationaal kampioenschap mee. Zij eindigde toen tweede bij de meisjes. Ook dit keer moest de Brugse plaatsnemen op het tweede schavotje na Xante Mathys en voor de Waalse Olivia Devreux.

Bij de jeugd B was er brons voor Lise Deleersnyder (No Limit Team) uit Sint-Denijs.

Bij de jeugd A en de junioren waren de meisjes van de triatlonclub uit Zwevegem oppermachtig. Cato Cassiers uit Avelgem werd voor de derde keer nationaal kampioen, dit keer voor het tweede jaar op rij bij de junioren. Ze finishte nabij de kerk van Baliebrugge in 1:05'39" of bijna anderhalve minuut sneller dan haar clubgenote Hannelore Willen uit Gavere. De Antwerpse Hanne Peeters werd derde.

Bij de heren werd Giani Vanden Broucke van het Brugse Triatlon Team Brugge afgetekend kampioen. Een goede voorbereiding voor de triatleet uit Zuienkerke die volgend weekend aan het WK in Spanje deelneemt. Zijn clubgenoot Galliano Schoonbaert uit Assebroek werd tot zijn verrassing derde na Stef Corthouts uit Vlaams Brabant.

Bij de Jeugd A startte Alec Segaert (Izegemse Triatlon Club) als een van de favorieten, ook al omdat hij vorig jaar de snelste was in Baliebrugge en eerder die week de provinciale titel tijdrijden behaalde. Hij leek hiervan goed hersteld en ging zelfs mee voorin met enkele juniores. De Lendeledenaaar finishte zelfs na Vanden Broucke. Lotte Vandekerckhove (NLT) was goed voor goud bij de Jeugd A. De Avelgemse triatlete was sneller dan Nele Dequae uit Helkijn, ook al van het No Limit Team en vorig jaar tevens tweede op het BK, en de Waalse Elise Tahay.

Lotte Vandekerckove (Lo Limit Team) was goed voor goud bij de Jeugd A. (Foto ACR)

De dag werd afgesloten met een recreatieve duatlon U23, elite en masters. Hier was Tom Van Cappellen als belofte iets sneller dan Roeselarenaar en senior Whytic Priem. De Oostvlaamse Lotte Claes was net als vorig jaar de snelste dame voor Jonie Vanhoutte uit Lichtervelde.

(ACR)