Vyvey en Van Zandweghe in lichte dubbeltwee pakken olympisch ticket

Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe mogen naar de Olympische Spelen in Parijs. © BELGA

Skiffeur Tim Brys en het duo Tibo Vyvey/Niels Van Zandweghe in de lichte dubbeltwee hebben zich zondag verzekerd van een plaats op de Olympische Spelen van Parijs. De roeiers deden dat op de Europese kwalificatieregatta in het Hongaarse Szeged.

Brys veroverde het derde en laatste ticket in de A-finale van de skiff. De 31-jarige Gentenaar beëindigde de 2.000 meter in 7:39.37, op zes seconden van winnaar Nikolaj Pimenov, een Serviër met Russische roots. Als tweede kwam de Bulgaar Kristian Vasilev over de streep op vier seconden.

Voor Brys, die wordt getraind door voormalig olympisch medaillewinnaar Dirk Crois, wordt Parijs zijn tweede olympische deelname. Drie jaar geleden eindigde hij in Tokio met Van Zandweghe als vijfde in de lichte dubbeltwee. Nadien verliet Brys deze categorie voorbehouden voor atleten tot 72,5 kg en werd hij onder meer twaalfde op het EK 2022 en dertiende op het WK 2023.

Van Zandweghe verzilverde met Tibo Vyvey een van de twee tickets in de lichte dubbeltwee. Ze finishten in de finale als runner-up in 7:05.54 op drie seconden van de Oekraïners Igor Khmara en Stanislav Kovalov (7:02.84). In het duel om een olympische kwalificatie haalden ze het voor de Polen Daniel Galeza en Jerzy Kowalski.

De 28-jarige Van Zandweghe mag zich opmaken voor zijn tweede Spelen, voor de 23-jarige Vyvey wordt het een olympisch debuut in Parijs. “Het was voor ons allebei een lange en zware weg”, vertelde Van Zandweghe. “We zijn meermaals voor verrassingen komen te staan en zijn als ploeg moeten groeien. Vier weken geleden dachten we nog dat het onmogelijk was, maar hard werken loont blijkbaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier