https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Turnster Julie Vandamme zet punt achter topsportcarrière

© Gymfed
© Gymfed
Redactie KW

Julie Vandamme (Turnclub Varsenare- Oostkamp) was jarenlang een vaste waarde binnen de discipline Toestelturnen bij de meisjes. Na haar turncarrière in Gent heeft de 17-jarige uit Varsenare besloten niet langer topsportster te willen zijn.

Julie Vandamme uit Varsenare startte op vijfjarige leeftijd met kleuterturnen, ze kon zich verder ontwikkelen en trok uiteindelijk in 2016 samen met haar clubgenote, de Brugse Margaux Daveloose, naar de topsportschool in Gent.

Zeer goede sprong

Als junior kwam ze in 2017 in actie tijdens de Flanders International Team Challenge in Gent. Samen met haar teamgenoten was ze daar goed voor een derde plaats bij de junioren in het teamklassement, individueel werd ze negende in het allroundklassement.

In de teamfinale, met zowel juniores als seniores, eindigde ze samen met de andere Belgische gymnasten knap derde. Later dat jaar nam Julie deel aan het European Youth Olympic Festival in Gyor waar ze zich plaatste voor de allroundfinale. Julie werd bestempeld als zeer explosief, met een zeer goede sprong, ook vanop de grond. Haar favoriete toestel was de brug.

In 2018 trekt ze naar de Master Massillia in Frankrijk. Daar behaalt ze een mooie zesde plaats in de toestelfinale balk. Tijdens diezelfde competitie is ze met het team goed voor brons. Allround wordt Julie negende.

Bij de senioren komt de gymnaste in actie tijdens de Flanders International Team Challenge in Gent. Tijdens het WK in Stuttgart vormde ze nadien als eerste reserve een belangrijke schakel voor het team dat de olympische teamselectie in de wacht sleepte.

Julie kwam gedurende haar carrière eveneens meerdere malen in actie op verschillende internationale competities zoals de Gymnix, de Massillia Cup en diverse interlands.

Geen olympische selectie

In maart van dit jaar maakte de Belgische turnfederatie bekend dat er nog tien van de dertien beste gymnasten in ons land in de race blijven voor een selectie voor de Olympische Spelen in Tokio. Julie maakte van dan af, samen met de West-Vlaamse Jade Vansteenkiste, niet langer deel uit van het avontuur .

Margaux Daveloose uit Assebroek en de Waalse Noémi Louon, beiden tevens lid van Turnclub Varsenare-Oostkamp, aan de zijde van Nina Derwael, wel. Zij nemen met de Belgische ploeg Team Belgym komend weekend deel aan de 4de editie van de Flanders International Team Challenge in de Gentse Topsporthal, met het oog op een eventuele olympische selectie. Die wordt op zaterdag 3 juli officieel bekendgemaakt. (ACR)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten