Torhoutse pakt eerste atletiekgoudooit voor België op de Jeugdspelen
Maité Beernaert (16) deed vorig weekend wat niemand haar ooit heeft voorgedaan: Belgisch atletiekgoud halen op de Olympische Jeugdspelen. In Buenos Aires (Argentinië) ging de Torhoutse met een sprong van 6m32 in extremis voorbij de Hongaarse Endresz. Heeft België eindelijk een verspringster in spe?
“Ik vind mezelf een meerkampster met verspringen als mijn beste nummer”
1
Op 2 april 2015 nam de 13-jarige Maité Beernaert voor de eerste keer in haar leven deel aan een zeskamp: de Vlaamse kampioenschappen voor cadetten in Dilbeek. Ze werd pas 24ste. “Mijn voorkeur gaat uit naar hink-stap-springen en discuswerpen, maar net die twee disciplines zijn niet voorzien in de meerkamp. Het is dus best mogelijk dat mijn eerste zeskamp meteen ook mijn laatste was. Mijn benen en armen zijn lang genoeg, maar mijn hoofd staat niet naar technisch minder disciplines zoals verspringen en kogelstoten.” Stond genoteerd.
2,4
De gouden sprong van Maité in Buenos Aires – 6m32 – was goed voor een Belgisch scholierenrecord, beter dan de 6m23 van Sandrine Hennart in 1989. De rugwind van 2,4 meter per seconde was echter te sterk om het record te homologeren. Daardoor blijft de zesdejaarsleerlinge techniek-wetenschappen aan het Torhoutse Vrij Land- en Tuinbouwinstituut, die in november haar 17de verjaardag viert, voorlopig steken op een PR van 6m13, gesprongen op 19 mei 2018 in Deinze. Het Belgische record over alle leeftijden heen staat met 6m63 ook op naam van Hennart, één cm beter dan Nafi Thiam. De Russische Galina Chistyakova voert met 7m52, gesprongen in de woelige jaren 80, de internationale lijst aan.
3
Het is de derde keer dat de Olympische Jeugdspelen plaatsvonden. Eerder waren Singapore (2010) en Nanjing (2014) aan de beurt. De Duitse Lena Malkus veroverde in 2010 goud met 6m40, maar brak niet door. De Oostenrijkse Ivona Dadic, zevende met 5m91, werd deze zomer in Berlijn vierde op het EK zevenkamp, gewonnen door Nafi Thiam. In het verspringen werd Dadic vijfde met 6m35, na KatarinaJohnson-Thompson (6m68), Nafi Thiam (6m60) en Hanne Maudens (6m42). De Jamaicaanse Janieve Russell, achtste in Singapore, is intussen dan weer wereldtop als 400m-hordenloopster. In 2014 ging het goud in het verspringen naar YelizavetaBabiy (6m26) uit Oekraïne. Maudens (6m04) werd toen vierde.
6,32
De sprong in meter die Maité in Buenos Aires de gouden medaille opleverde, op het podium overhandigd door polsstoklegende Sergey Bubka. Op donderdag 11 en zondag 14 oktober moest ze telkens vier keer springen. Geen finale dus, want de prestaties op beide dagen werden samengeteld. Na afloop van dag één stond Maité vierde met 6m01 en na drie van haar vier sprongen op zondag was ze naar een achtste plek teruggevallen. Maité ging bij haar laatste sprong echter 6m31 ver en totaliseerde zo 12m32, één luttele centimeter meer dan de Hongaarse KlaudiaEndresz. De Oostenrijkse Ingeborg Grünwald, in 2017 winnares op de Europese Jeugdolympiade in Györ, behaalde brons.
9
Veel had het niet gescheeld of Maité, die vroeger vier jaar in competitie zwom en ook volleybal speelde, had niet eens aan de Jeugdspelen mogen deelnemen. Op het EK in het Hongaarse Györ konden acht verspringsters deze zomer hun ticket verdienen, maar met haar negende plaats en 6m03 viel Maité, die getraind wordt door Noël Coddens, nipt uit de boot. Er mocht echter slechts één atlete per land naar Buenos Aires en dus nam de 1m80 grote Torhoutse de plaats in van de tweede Italiaanse, zevende met 6m06.
60
Het aantal Belgische titels dat vader Jordy Beernaert (51) en moeder Greet Meulemeester (49) ooit behaalden. Jordy verdiende met 13 stuks zijn sporen als discuswerper. Greet blonk uit in het kogelstoten, behaalde 47 titels en bezit sinds 1997 met 16m90 het Belgisch indoorrecord. Nu is zij voorzitter van de Torhoutse Houtland Atletiekclub, waar haar man werptrainer is. Ook grootvader Roger Beernaert (80) was discuswerper. Zus Manon Beernaert (11) doet eveneens aan atletiek.
2014
Elke twee jaar woont Maité met haar ouders de Europese atletiekkampioenschappen live bij als supporter, zoals deze zomer in Berlijn. Ook in 2014 was ze in Zürich van de partij toen Nafi Thiam, brons op de zevenkamp, haar eerste internationale medaille behaalde. “Nafi is de beste verspringster van België”, vertelde Maité eerder dit jaar in deze krant. “Persoonlijk ken ik haar niet, maar vorige winter deed ik wel een wedstrijd met haar, het BK indoor in Gent. Met haar 6m62 in het verspringen zou Nafi ook individueel de EK-limiet gehaald hebben en misschien zelfs bij de beste acht eindigen.” We keken het even na: 6m62 zou Thiam in de finale plaats vijf opgeleverd hebben
3.625
Het aantal punten dat Maité op 4 februari 2018 de Belgische indoortitel meerkamp bij de scholieren opleverde. Daarmee versloeg ze Siel Heetessonne (3.384) en Silke Daems (3.310). Maités uitslagen: 60 meter horden (5de in 9”33), hoogspringen (4de met 1m58), kogelstoten (1ste met 12m77), verspringen (1ste met 5m62) en 800 meter (9de in 2’35”), goed voor een West-Vlaams record en de negende Belgische scholierenprestatie ooit. Dat record staat met 4.142 punten op naam van Hanne Maudens.
Liet Maité recent optekenen: “Ik vind mezelf een meerkampster met verspringen als beste nummer.” Waar haar toekomst dan ligt? Wie zal het zeggen. Vertelde vader Jordy in 2012 in deze krant: “Maité is lichamelijk een geboren springster, maar één met een goede werparm.”
Atletiek
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier