Tibo Vyvey en Marlon Colpaert met grote ambities naar het WK

Tibo Vyvey en Marlon Colpaert gaan als regerende Europees kampioen naar het WK U23.© ACR
Tibo Vyvey en Marlon Colpaert gaan als regerende Europees kampioen naar het WK U23.© ACR
Redactie KW

Tibo Vyvey (KR Brugge) en Marlon Colpaert (KRNS Oostende) behoorden van jongs af tot de top bij de Vlaamse roeiers. Drie jaar geleden stapten zij in een lichte dubbeltwee, met als resultaat de Europese titel bij de U23 in 2020. Van 7 tot en met 11 juli nemen ze deel aan het Wereldkampioenschap in Racice in Tsjechië. Daar hopen beiden op minstens een A-finale en misschien wel een podiumplaats.

Tibo Vyvey en Marlon Colpaert behaalden in september 2020 de Europese titel in Duisburg. Corona maakte hen als roeiers het voorbije anderhalf jaar vooral sterker. Bij Tibo was er ook veel progressie merkbaar. Zo heeft hij in een jaar zijn tijd met liefst tien seconden verbeterd.

Efficiënt studeren en trainen

“Ik had veel meer tijd om te trainen. Veel lessen waren opgenomen en ik kon die thuis volgen. Geen verplaatsingen naar Gent. Ik kon alles zelf plannen om zo efficiënt mogelijk te trainen én te studeren. Het resultaat op de trials is het bewijs hoe ik de coronaperiode doorgemaakt heb.”

“Mijn tijd was beter dan die van Niels Van Zandweghe en Tim Brys. Al had ik dit zelf niet verwacht, maar het was het resultaat van veel trainen en hard werken”, vindt Vyvey.

Ministage

Na een ministage in Hazewinkel vertrekt de Belgische lichte dubbeltwee als regerende Europees kampioen in de lichte dubbeltwee zaterdag richting Racice in Tsjechië. Tibo Vyvey (20) uit Sint-Andries en Marlon Colpaert (21) uit Oudenburg volgen beiden, zij het met een half jaar verschil, kinesitherapie in Gent.

Ook privé blijft het roeien een veelbesproken onderwerp, want beiden hebben een roeister als vriendin. Tibo is samen met Astrid Van Roy (KRNSO) die onlangs goud won in skiff op de Holland Beker. Marlon zijn vriendin is Ilse Vandenhouweele, eveneens lid van de roeiclub in Oostende.

Op volle kracht

In de boot zijn Vyvey en Colpaert vooral complementair. Tibo wordt gezien zijn gewicht vooral geprezen om zijn kracht en zijn uithoudingsvermogen. Marlon is vooral mentaal zeer sterk. Hij roeit steeds op volle kracht. Door corona zijn er weinig internationale wedstrijden. Toch kon het West-Vlaamse roeiduo hun Europese titel kleur geven.

Op de Memorial Paulo d’Aloja in Piediluco in hartje Italië behaalden ze twee keer zilver binnen een sterk deelnemersveld, internationale toppers op eliteniveau. De uitschieter voor Vyvey-Colpaert kwam er op de Wereldbeker in Luzern, tussen de senioren, met een zesde plaats in de A-finale.

Test

Een grootse prestatie en voor beiden een mooi moment om in die finale naast het Olympische duo Niels Van Zandweghe en Tim Brys te kunnen roeien. “We hebben daar vooral veel ervaring opgedaan”, vindt Vyvey. “Luzern was een test voor ons, om te zien hoever we stonden. Er deden daar nog andere U23-teams mee die we op het WK zullen tegenkomen.”

De lichte dubbel bij de beloften had in Luzern onder leiding van hun Oostendse coach Jeroen Neus en stiefvader van Marlon de verwachtingen ingelost. Ze lieten zelfs een paar olympische boten achter zich. “Naar de toekomst toe, richting de Olympische Spelen in Parijs, ziet dat er dus wel goed uit. We zijn op de goede weg”, meent Vyvey.

Extra druk

Als Europees kampioen naar een WK, zorgt dit nu voor extra druk? “Je voelt dat wel. Zo zijn er de verwachtingen van Sport Vlaanderen. Nu gaan wij niet meer tevreden zijn met een A-finale. Na onze prestatie tijdens de Wereldbeker zullen we sowieso door andere landen geviseerd worden.”

“Op het EK hadden we dat niet. We startten daar als de underdog. Al zien we dat niet echt als een nadeel. Ik heb eigenlijk maar een iets in gedachten: dat is het WK winnen, al moet alles dan wel een beetje meezitten.”

‘Op onze waarde roeien’

De Labe Aréna in Racice, de locatie in Tsjechië waar het WK plaatsheeft, is nieuw voor de Belgische dubbeltwee. De baan is aangelegd en redelijk open. Er kunnen blijkbaar snelle tijden neergezet worden. “We weten hoe goed we zijn en moeten daar op onze waarde roeien”, pikt Marlon in.

“Niets voor de anderen laten liggen. Met een A-finale op zich ga ik niet tevreden zijn. Voor mij is het podium echt wel een doel, al wil je natuurlijk altijd op het hoogste schavotje staan.”

Parijs 2024

Vyvey en Colpaert willen in Tsjechië alvast knallen. Het is hun laatste jaar samen bij de U23. Na het WK is het dan afwachten wat er gebeurt. In Parijs 2024 wil ons land opnieuw een lichte dubbeltwee op de Olympische Spelen zien.

“Dit zal afhangen van wie er bijkomt. Er komen juniores over en ook Niels Van Zandweghe zal voortdoen. Onze voorkeur gaat alvast uit om in een lichte dubbeltwee voort te doen.”

Voor eigen familie en fans

Al heeft Tibo voor 2022 nog andere plannen. “Volgend jaar ben ik in tegenstelling tot Marlon nog steeds belofte. Er is het EK U23 in Hazewinkel. Misschien dat ik daar, als dit haalbaar is, wil aan deelnemen in skiff. Roeien op een EK in eigen land, op een locatie die ik zeer goed ken, is een kans die niet veel voorkomt. Ook voor de familie en de fans.”

Wat het vervolg van dit seizoen brengt voor de West-Vlamingen hangt af van hun prestatie op het WK. “Bij een zeer goed resultaat is er een kleine kans op deelname aan het WK bij de senioren, in oktober in Shanghai. Al valt dit nog af te wachten”, besluit Colpaert. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.