Recordeditie voor Triatlon Duatlon Kortrijk
Afgelopen weekend vonden meer dan 1.000 atleten de weg naar de start van de dertiende Triatlon Duatlon Kortrijk in het hartje van de stad. Een absolute recordeditie. Vooral de West-Vlamingen vierden feest!
De dertiende editie van de Triatlon Duatlon Kortrijk bracht allerminst ongeluk. Na jaren met de Lange Munte als uitvalsbasis streek de organisatie ditmaal in het historisch stadscentrum neer. Resultaat? Meer dan 1.000 atleten aan de start van een volledig uitverkochte wedstrijd. “Dit was de editie die we altijd al gewild hadden, midden in de stad”, reageert organisator Vincent Servaege van Aqua Protect 3 Team. “Er kwam dan ook een enorme massa op de been, zowel aan deelnemerszijde als bij de supporters.”
Mensen mobiliseren om aan sport te doen
“Voor Stad Kortrijk is dit een heel belangrijk event, omwille van twee redenen”, weet schepen Rudolf Scherpereel. “Ten eerste willen we zoveel mogelijk mensen mobiliseren om aan sport te doen en dit evenement is daarvoor uiterst geschikt door zijn laagdrempeligheid. Ten tweede kunnen we de aanwezigen nog maar eens tonen wat voor moois Kortrijk allemaal te bieden heeft.”
Wedstrijden in Spanje
Het mooie weer was zeker een bondgenoot voor de organisatie. Bovendien weerhield de warmte de atleten er niet van om puike prestaties neer te zetten. Dat gold niet in het minst voor de 44-jarige Ilse Geldhof uit Boezinge, die in Kortrijk haar zesde overwinning op zeven deelnames pakte. Zij legde de 6 km lopen, 40 km fietsen en nogmaals 3 km lopen af in 1 u. 48’12”. “Dit is fantastisch”, reageert ze.
“Mentaal is het nu wel bijna op, telkens opnieuw dat lichaam pijnigen. Maar wat wil je, duatlon is mijn sport. Ik kan hard lopen en hard fietsen. Ik had aan Deborah Ghyselen een topconcurrente, maar wist toch de hele race de controle te bewaren. Chapeau aan de organisatoren om een parcours van 20 kilometer verkeersvrij te maken. Nu rest er mij een relatieve rustperiode, maar ik vertrek straks wel naar Spanje, waar ik een paar wedstrijden wil afwerken om me voor te bereiden op het najaar. Deze eerste seizoenshelft is alvast meer dan geslaagd!”
“Chapeau aan de organisatoren om een parcours van 20 kilometer verkeersvrij te maken”
Zwaar fietsparcours
Bij de heren kon de 25-jarige Tieltenaar Jan Petralia zichzelf niet opvolgen. “Tijdens de eerste run liep Glen Laurens erg snel”, vertelt hij. “Ik kon aanklampen, maar geraakte daardoor nooit meer echt in mijn ritme tijdens het fietsen. De laatste loopronde was er te veel aan. Maar tweede worden na mijn teamgenoot is mooi. Het was best een zwaar fietsparcours, goed te doen met een tijdritfiets. Het non-draftingprincipe (waarbij een fietser minstens 10 meter achter zijn voorligger moet blijven, red.) is misschien eerlijker, al verkies ik zelf wel het stayeren.”
“Het non-draftingprinicpe is misschien eerlijker, al verkies ik zelf wel het stayeren”
Op de triatlon stond dan weer geen maat op Sofie Hooghe uit Heestert. Zij won bij de dames in 2 u. 09’54” na een solo van begin tot eind. “Ik verwachtte dat Ine Couckuyt me zou bijbenen tijdens het fietsen, maar tot mijn eigen verbazing hield ik stand. Ik wist wel dat het om de zege tussen ons beide zou gaan. Volgens mij zal dit schitterende parcours uitgroeien tot een klassieker in het triatlon, zeker met deze aankomst op de Grote Markt. Mijn volgende doel is de korte afstand op het BK in Vilvoorde”, aldus Sofie Hooghe.
“Dit schitterende parcours zal uitgroeien tot een klassieker, zeker met deze aankomst op de Grote Markt”
Voor Vincent Van de Walle, die de triatlon won in 1 u. 53’42”, was een deelname in Kortrijk al enkele jaren geleden. “De voorbije jaren was Kortrijk steeds een stayerwedstrijd, maar omdat het nu non-drafting was, wou ik absoluut deelnemen”, vertelt de naar Izegem uitgeweken Roeselarenaar. “Het begin was moeizaam. Ik kreeg een slag tijdens het zwemmen, waardoor ik mijn duikbril verloor en compleet uit mijn ritme geraakte. Inhalen was bijna onmogelijk. Tijdens het fietsen heb ik dan meteen alle registers opengetrokken en ik maakte zo anderhalve minuut goed, zodat ik na 30 kilometer de kopgroep ‘vervoegde’. Ook in het lopen speelde ik alles of niets, met dit positief resultaat tot gevolg.”
Meer uitputting
Op de kwarttriatlon moest 1 km zwemmen, 43 km fietsen en 10 km lopen afgelegd worden. Met de hitte rond de aanvang om 14 uur hield men het hart vast. “Tijdens de triatlon noteerden we een pak meer gevallen van uitputting vergeleken met andere edities. Een drietal mensen moesten naar het ziekenhuis door een verminderd bewustzijn. Bij het fietsen kwamen een paar atleten ten val, met slechts schaafwonden tot gevolg. Ernstige incidenten bleven uit. De duatleten konden genieten van de relatief koele ochtendtemperaturen, daar verliep vrijwel alles zonder problemen. In totaal hebben we een 50-tal mensen op onze post gehad. Het was een drukke namiddag, maar zonder erg”, aldus Dimitri Maebe, verantwoordelijke van de hulpdienst afdeling Kortrijk.
“Non-drafting was positief”
Deborah Ghyselen
De 30-jarige Deborah Ghyselen (ETZ) uit Menen eindigde tweede in het duatlon. Ze klokte af in een tijd van 1 u. 49’25”. Haar clubgenote Ilse Geldhof was ruim een minuut sneller. “Ik wist dat het voor mij een snelle omloop zou worden, want ik ben eerder een langeafstandsatlete. Met een tweede plaats ben ik absoluut tevreden. Het fietsen ging heel goed, maar tijdens het tweede loopgedeelte moest ik mijn meerdere erkennen in Ilse, die toch op alle vlakken een sterke atlete is. Het loopgedeelte was dan ook niet te onderschatten, zeker met al die bruggen die we over moesten. Desalniettemin vond ik het dit jaar een heel mooi parcours. Omdat ik vaak alleen train op de fiets, was het feit dat deze wedstrijd volgens non-draftingregels werd gehouden zeker in mijn voordeel. Ik weet van mezelf dat ik een sterke wielrenster ben. Op 3 september neem ik deel aan de duatlon over de lange afstand in het Zwitserse Zofingen. Die wedstrijd is 10 kilometer lopen, 150 kilometer fietsen en daarna nog eens 30 kilometer lopen als afsluiter.”
“Met gezond verstand”
Lode Schamelhout
De 54-jarige Harelbekenaar Lode Schamelhout (Aqua Protect 3 Team) blikte tevreden terug op zijn duatlon. Hij werd zevende M50 in 2 u. 02’05”. “Het was een zware wedstrijd met veel wind en een paar passages waar het niet al te goed bolde. Ik had net iets te weinig fietskilometers op de teller in de voorbereiding. Het lopen lukte aardig. Gezien mijn leeftijd is het aangewezen om vooral het gezond verstand te gebruiken. Vorige week legde ik nog een cardiotest af: eens diep in het krachtenarsenaal tasten mag, maar steeds met mate. Dit jaar is mijn debuut als individuele deelnemer, omdat ik als lid van het organiserende team de voorbije jaren andere taken had. Vroeger liep ik wel steevast mee in de bedrijvenduatlon. Met die edities erbij moet ik aan een vijftal deelnames zitten. Proficiat aan het stadsbestuur, de politie en de signaalgevers om dit mogelijk te maken. De komende maanden resten mij meer uitdagingen van recreatieve aard, zoals een vakantie naar de Col du Galibier waar ik de Tour ga volgen. Nadien volgen nog een paar duatlons en de veldcrossen in het najaar. Het belangrijkste is om er plezier aan te blijven beleven.”
“Omloop is verbetering”
Kenneth Vanhove
Kenneth Vanhove (23, rechts op de bovenstaande foto) uit Harelbeke nam voor de derde keer deel aan de triatlon in Kortrijk. Hij sloot af in 2 u. 14’22”, goed voor een vijfde stek bij de U23. “Ik beoefen triatlon in competitieverband bij No Limit Team Zwevegem-Avelgem. We waren hier vandaag met een aantal clubleden afgevaardigd, wat het altijd extra leuk maakt. Gezien de omstandigheden kan ik best tevreden zijn over mijn prestatie. Ik zit in de examenperiode en kon dus niet naar lieve lust trainen. Mijn voorbereiding was niet ideaal. De hitte speelde in vergelijking met vorig jaar zeker een rol, maar het parcours met de talrijke toeschouwers maakte veel goed. Ik vind de omloop dwars door het centrum echt een verbetering, dat zie je ook aan het aantal deelnemers. Mijn sterkste onderdeel is het lopen. Het is niet zo dat ik per se meer afzie tijdens het zwemmen of het fietsen, maar lopen ligt me gewoon het best. Toch doe ik alle onderdelen even graag”, aldus de student lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen.
“Volgend jaar opnieuw hier”
Bart Vandewoestyne
De 39-jarige Kortrijkzaan Bart Vandewoestyne (AZW) nam deel aan de triatlon. “Mijn eerste reactie? Warm! We waren met enorm veel deelnemers, wat in het zwemmen resulteerde in veel trekken en duwen. Eenmaal halfweg lukte het wel om door te zwemmen zonder al te veel hinder. Dit was mijn derde triatlon ooit. Tot het fietsen ging het best goed, maar eenmaal we moesten lopen, speelden de temperaturen echt wel hun rol. Over een gewone loopwedstrijd van tien kilometer loop ik doorgaans 40 minuten. Als je dan ziet dat ik er hier 47 minuten voor nodig had, zegt dat wel wat. Ik train niet specifiek op het zwemmen, maar ik ben altijd een waterrat geweest. Zeker in dit weer doet dat deugd. Ik finishte wel al eens een triatlon in 2 uur 30 minuten, maar het zal dit keer een stukje trager zijn, vermoed ik (Bart finishte in een knappe 2 u. 27’08”, red.). Bij de wisselzones aan de Visserskaai en op het Schouwburgplein was er heel veel volk om mij aan te moedigen en de passage op de Grote Markt was de max. Ik denk niet dat er vroeger op de Lange Munte ook zo’n menigte was. Voor mij mag het daarom volgend jaar opnieuw hier plaatsvinden.”
“Solo’s ingehaald”
Jonas Coreelman, Tom Desmet en Hans Omey
Bij de Springbok Coaching Trio en Bedrijventriatlon ging de zege naar Vichtenaar Jonas Coreelman, Tom Desmet uit Beveren-Leie en Waregemnaar Hans Omey. Ze finishten in een tijd van 1 u. 49’36”. “Jonas en ik zijn al een tijdje triatlonpartners, maar Tom Desmet is er pas sinds dit jaar bij”, vertelt Hans Omey. “Jonas heeft de hele tijd op kop gezwommen, tot in de laatste meters een zwemmer uit zijn zog hem nog voorbij stak. Ook onze fietser Tom heeft een heel sterke prestatie neergezet. Als je weet dat de solo’s vijf minuten voor ons startten en Tom de laatste wisselzone bereikte terwijl de individuele atleten pas de zone verlieten. Hij maakte dus op zijn eentje maar liefst vijf minuten goed. Toegegeven, als trio hebben we het voordeel om op elk onderdeel ‘vers vlees’ te kunnen inzetten, toch is het knap wat Tom presteerde. Ikzelf ten slotte liep tot bij Vincent Van de Walle en Sybren Baelde, maar ik ben mezelf uiteindelijk tegengekomen. De warmte heeft zeker een invloed gehad op mijn loopprestatie. Maar collectief zijn we heel tevreden, zeker op een selectief parcours met veel draaien en keren, de kasseien van het Begijnhof, enzovoort. Het was super met al die toeschouwers, al blijft het voor sommigen moeilijk om de snelheid waarmee de fietsers aankomen in te schatten. Dat zie je op elke wedstrijd en is onvermijdbaar. Gelukkig deden de signaalgevers prima hun job.” (GH)
Triatlon - Duatlon
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier