Quadrille organiseert paradressuurwedstrijd: “Ruiters komen van over heel de wereld naar deze wedstrijd”

Op deze pistes zullen de ruiters hun beste beentje voor zetten om een ticket voor de Olympische spelen te bemachtigen. © Lara Merlevede
Lara Merlevede
Lara Merlevede Stagiair KW

Van 19 tot 21 april 2024 vindt de jaarlijkse paradressuurwedstrijd van vzw Quadrille plaats. Het is dit jaar een van de belangrijkste wedstrijden voor ruiters met een beperking. Er staat onder andere een kwalificatie voor de Olympische Spelen op het spel.

Deze wedstrijd is georganiseerd door Quadrille, in samenwerking met Stad Waregem en Sport Vlaanderen Waregem. Quadrille is een vereniging die zich inzet voor ruiters met een beperking. De vereniging is ontstaan in 1981 en dit jaar is het al de 41ste keer dat ze een grote paardrijwedstrijd organiseren.

Kwalificatiewedstrijd

Ze hielpen ook al mee met tal van kampioenschappen. Zo hebben ze in 2003 geholpen met het organiseren van het wereldkampioenschap en in 2011 maakten ze deel uit van de organisatie van het Europees kampioenschap voor ruiters met een handicap. In 2006 was hun wedstrijd de kwalificatie voor de Olympische Spelen van Beijing.

“Ruiters komen van over heel de wereld naar deze wedstrijd. Ze zijn afkomstig van 17 landen, waaronder Mexico, Zweden en Zuid-Afrika. Van alle 5 de continenten doen er ruiters mee. Het is dan ook een belangrijke wedstrijd voor hen. Als ze hier goed scoren, kunnen ze zich plaatsen voor de Olympische Spelen in Parijs 2024”, vertelt Anne Dieteren.

“De ruiters worden opgedeeld in vijf groepen, afhankelijk van de zwaarte van hun beperking. De ruiters van groep 1 hebben de zwaarste beperking, die van groep 5 de minst zware”, legt Anne uit. “We hebben twee buitenpistes ter beschikking waar de ruiters hun beste beentje zullen voorzetten. De wedstrijd start op 19 april en duurt tot 21 april.

Waregem staat bekend om de paardensport. “We hopen dat er supporters uit Waregem en omstreken naar de wedstrijd komen kijken. Het zou leuk zijn als de ruiters aangemoedigd worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier