Oshin Derieuw en Emma Plasschaert gaan naar Olympische Spelen in Parijs

Naast de West-Vlaamse Oshin Derieuw (foto) mag ook Emma Plasschaert naar Parijs. © Belga

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft maandag een eerste lijst van zes geselecteerde atleten voor de Olympische Spelen van deze zomer in Parijs (27 juli-11 augustus) naar buiten gebracht.

Het gaat om vijf vrouwen en een man en ze komen uit in het boksen, zeilen en taekwondo.

In het boksen gaat het om Oshin Derieuw (-66 kg) en Vasile Ustoroi (-57 kg). Sarah Chaâri wordt de enige Belgische taekwondoka. Zij komt uit bij de middengewichten (57-67 kg). In het zeilen zijn Emma Plasschaert (ILCA 6) en het duo Anouk Geurts en Isaura Maenhaut (49er FX) officieel zeker van hun ticket.

De 36-jarige Derieuw veroverde vorig jaar zilver op de Europese Spelen in Polen en plaatste zich zo als eerste Belgische boksster voor de Olympische Spelen. De 26-jarige Usturoi is Europees amateurkampioen bij de vedergewichten. De bokscompetities in Parijs zullen in de eerste fase plaatsvinden in het tennisstadion van Roland Garros. De finalefase heeft plaats in de Arena Paris Nord.

Drie andere Belgische boksers proberen nog een ticket voor Parijs te veroveren. Dat zijn Mohamed Rachem (-71 kg), Noa Hadjit (-80 kg) en Victor Schelstraete (-92 kg). Zij misten begin deze maand een kwalificatiekans in het Italiaanse Arsizio, maar krijgen nog een nieuwe mogelijkheid op het kwalificatietoernooi in het Thaise Bangkok (26 mei-2 juni).

De negentienjarige Chaâri werd wereldkampioene in 2022 en won ook goud op de Europese Spelen vorig jaar. Het taekwondo op de Spelen vindt plaats in het Grand Palais in Parijs tussen 7 en 10 augustus.

Emma Plasschaert begint aan haar tweede Spelen. De dertigjarige Oostendse veroverde begin dit jaar nog brons op het WK ILCA 6. De tweevoudig wereldkampioene (2018 en 2021) werd vierde drie jaar geleden op de Spelen in Tokio.

Geurts (23) en Maenhaut (25) werden vorige week nog negende op het WK in Lanzarote. Ze eindigden in Tokio samen veertiende.

Meer dan waarschijnlijk voegt William De Smet zich nog bij het Belgische zeilgezelschap in Frankrijk. De Smet bezorgde het Belgische team een quotaplaats in de ILCA 7-categorie. Zijn selectie moet wel nog officieel bevestigd worden. De olympische zeilproeven deze zomer worden gehouden in Marseille.

Het BOIC gaf aan volgende maand een tweede lijst van een vijftiental geselecteerde atleten bekend te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier