Judoka’s JC Koksijde blinken uit op VK Jeugd en open BK: “Dromen van Olympische Spelen”

(foto gf)
Sam Bracke
Sam Bracke Sportredacteur KW

Zowel op het open Belgisch kampioenschap in Herstal als op het Vlaams kampioenschap voor de jeugd in Nevele liet JC Koksijde uitstekende prestaties optekenen. In totaal haalden de judoka’s van de Koksijdse club maar liefst elf medailles binnen.

Op het open Belgisch kampioenschap in Herstal stonden met Aslanbek Kagermanov (-81 kg) en Jasper Lefevere (-66 kg) twee judoka’s van JC Koksijde op het hoogste schavotje. Voor die laatste was het zijn eerste echte competitie in twee jaar tijd, maar de ex-Olympiër plant (voorlopig) geen comeback en was er gewoon bij voor het plezier.

Olivier Naert was in de categorie tot 60 kg goed voor het zilver. “Maar dat was toch een teleurstelling”, verrast de 18-jarige judoka uit Ingelmunster. “Dat ik de finale verloor, is mijn eigen fout, want ik heb me laten verrassen. Mijn eerste score werd weggewuifd en daarna liet ik me met dezelfde techniek pakken. Een grote ontgoocheling, die ik gelukkig zondag op het VK U21 enigszins kon doorspoelen. Ik won alles met ippon en kon me zo kwalificeren voor het BK.”

Grote ambities

Olivier heeft het naar zijn zin bij JC Koksijde en heeft grote ambities voor de toekomst. “Door op de komende tornooien goede prestaties af te leveren, hoop ik mijn selectie af te dwingen voor de European Cups. Op lange termijn is het mijn droom om me te kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen. Maar ik pak alles stap per stap aan. Eerst moet ik me zien te bewijzen op de European Cups. Als ik daar goed presteer, kan ik naar het EK en WK toewerken.”

Ook Robbe Demets behaalde zowel op het open BK als het VK U21 een medaille. Vorige week donderdag op het BK pakte hij brons in de categorie tot 66 kg en op zondag werd het zilver bij de junioren. “Op het BK was het mijn eerste medaille bij de senioren”, aldus de 19-jarige judoka van JC Koksijde. “Daar ben ik heel blij mee, maar het is toch met een dubbel gevoel dat ik terugblik. Ik had immers het gevoel dat zelfs goud mogelijk was.”

Ook Robbe heeft mooie toekomstambities. “Mijn grootste doelstelling is om als laatstejaars junior de selectie voor het EK en WK te halen. Dat zit er zeker in. En als ik er dan toch ben, wil ik ook wel meevechten voor een medaille. Mijn ambities op lange termijn? (glimlachje) Zoals elke atleet droom ik ook wel van die Olympische Spelen. Mijn grote droom is om daar ooit mee te kunnen strijden voor de medailles”, besluit Robbe, die zich ondanks de afstand Lendelede-Koksijde heel goed in zijn vel voelt bij JC Koksijde.

Op het BK waren voor JC Koksijde verder ook nog Apti Shovlaev (brons in de categorie tot 100 kg) en Isabelle Schrenk (brons in de categorie tot 78 kg) goed voor medailles. Op het VK behaalden ook Ray Marinx (goud bij de U18 in de categorie tot 66 kg), Yusbek Kagermanov (goud bij de U21 in de categorie tot 73 kg) en Joël Awah (brons bij de U15 in de categorie tot 50 kg) een medailleplaats onder de vlag van JC Koksijde.

(SB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.