https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Hanne Claus hangt spikes aan de haak

© (Foto Paul De Schuyter)
Redactie KW

Een tweetal weken geleden maakte Hanne Claus (22) via Instagram bekend dat ze afscheid neemt van de atletiek. Claus maakte vooral naam en faam in de jeugdreeksen op de 100m, de 200m en de 300m met verschillende nationale medailles en selecties voor het nationaal estafetteteam. “Het lukt me niet meer om voldoende streng te zijn voor mezelf en de motivatie is volledig zoek”, zegt ze.

Hanne Claus was jarenlang het uithangbord van AV Molenland en behoorde tot de betere sprintsters van het land. Met 11.81 op de 100m, 24.20 op de 200m en 38.90 op de 300m liep ze tijden om u tegen te zeggen. Haar prestatie op de 300m is trouwens nog steeds het West-Vlaams record alle categorieën. De laatste jaren liep het allemaal wat moeizamer en bleef de beoogde progressie wat uit. Mede door de coronapandemie kreeg de Ardooise het steeds moeilijker om gemotiveerd te blijven. “Ik had de laatste maanden al even afstand genomen van de atletiek, want de motivatie en de ambitie waren volledig weg”, zegt ze. “In die periode ben ik ook beginnen nadenken over wat ik nog wou en wat ik er nog voor over had. Ik deed jarenlang allerhande opofferingen, maar ik slaagde er nooit helemaal in om mijn gewicht onder controle te houden. Voor topsport stond ik steeds te zwaar en het lukte me niet om op het vlak van voeding voldoende streng te zijn voor mezelf. Soms lukte dat wel een maand of twee, maar daarna kwam er steeds een terugslag. Op lange termijn bleek het vooral een jojobeweging te zijn”.

Moeilijke beslissing

“Het was uiteraard geen eenvoudige beslissing en er kwamen veel emoties bij kijken. De liefde voor de sport had ik wel, maar mijn verstand zei me dat het op die manier nooit zou lukken in de topsportwereld. Ik ben er 100% van overtuigd dat ik nog snellere tijden zou kunnen lopen, maar wat ben je daarmee als je ongelukkig bent en het mentaal niet oké zit. Alle opofferingen die ik moest doen, dat kan ik gewoon niet meer opbrengen”, gaat ze verder.

Mooie herinneringen

Claus behaalde heel wat successen en kan met trots terugkijken op haar carrière. “Er zijn heel veel mooie momenten geweest, maar de wedstrijden die me het meest bijblijven zijn deze waar ik scherp aan de start stond en ik gewoon wist dat ik een persoonlijk record ging lopen. Dat gevoel is gewoon onbeschrijfelijk. Daarnaast zijn er ook heel wat momenten die zich gewoon afspelen op training samen met mijn vrienden. De prestatie waar ik het meest trots op ben, is misschien wel mijn tweede plaats op het BK indoor 200m na Imke Vervaet.”

Comeback

Hanne Claus verdwijnt niet helemaal uit de atletiekwereld, want bij haar club AV Molenland geeft ze al een hele tijd sprinttraining. “In die functie wil ik zeker nog groeien en bijkomende kennis opdoen.”

Daarnaast gaat Claus geregeld ook nog lopen en ziet ze zichzelf misschien wel nog opnieuw op de piste verschijnen. “Voor de grap zei ik een paar weken geleden dat ik eens een 800m ging lopen. Intussen is dit meer geworden dan een grap. Ik zou graag binnen een jaar of zo op clubniveau een wedstrijd op die afstand lopen. Op die manier kan ik toch nog trainen met een doel. De trainingen die ik vroeger in de opbouw deed waren op uithouding gericht en die vond ik altijd leuk. Bovendien is de 800m een afstand waar ik vanaf nul kan beginnen. Er is dus totaal geen druk om een record te lopen of zo”, besluit ze. (GD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.