Europese kwalificatieregatta in Szeged: Tim Brys naar halve finales, duo Vyvey/Van Zandweghe naar de herkansingen

Niels Van Zandweghe met voorin Tibo Vyvey vormden samen een lichte dubbeltwee. © Archief Vlaamse Roeiliga

Tim Brys heeft zich donderdag in het Hongaarse Szeged tijdens de Europese kwalificatieregatta voor de Olympische Spelen geplaatst voor de halve finales in de skiff. Het duo Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe, in de lichte dubbeltwee, werd tweede in hun reeks. Zij worden verwezen naar de herkansingen.

Brys leidde van start tot finish en liet een tijd optekenen van 6:54.67. De Hongaar Bendeguz Petervari-Molnar (6:57.24) werd tweede, en gaat mee naar de halve finales. De andere skiffeurs moeten naar de herkansingen. De twee belangrijkste concurrenten lijken zoals verwacht de Bulgaar Kristian Vasilev en de Serviër Nikolaj Pimenov te worden. Zij wonnen allebei hun reeks en waren een seconde sneller dan de Gentenaar, al waren hun reeksen beter bezet.

In de halve finales vrijdagochtend zal de 31-jarige Brys bij de eerste drie moeten finishen om de A-finale te halen, waar de top drie zich zal plaatsen voor de Olympisch Spelen in Parijs.

Vyvey en Van Zandweghe niet rechtstreeks geplaatst

Het Brugse duo Vyvey en Van Zandweghe kon zich net niet rechtstreeks plaatsen voor de A-finale. De Oekraïners Igor Khmara en Stanislav Kovalov waren vijf tienden van een seconde sneller dan onze landgenoten. Enkel de winnaars plaatsten zich rechtstreeks voor de A-finale.

Een kleine troost is dat de Belgen meer dan een seconde sneller roeiden dan de Poolse winnaars van de eerste reeks. Vrijdagochtend staan de herkansingen gepland, waar de eerste vier zich plaatsen voor de A-finale. Daar worden slechts twee tickets voor de Spelen uitgedeeld.

Mocht het toch mislopen, kunnen zowel Brys als het duo in de lichte dubbeltwee zich nog plaatsen in het Zwitserse Luzern. Daar worden tussen 19 en 21 mei de laatste twee tickets per categorie verdeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier