Emma Plasschaert met bescheiden ambities naar WK in Oman: “Mijn resultaat is niet het allerbelangrijkste”

Emma Plasschaert, hier aan de slag op de Olympische Spelen, denkt de komende jaren niet alleen aan haar eigen carrière, maar maakt sinds kort ook deel uit van de 12-koppige atletencommissie van het BOIC. (foto Belga) © BELGA
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Ze is een voormalig wereldkampioene en werd afgelopen zomer nog vierde op de Olympische Spelen, maar toch mikt zeilster Emma Plasschaert (28) niet resoluut op een nieuwe wereldtitel. De Oostendse genoot de voorbije maanden vooral van een welverdiende vakantie met haar verloofde en ziet het WK dan ook als een opstapje naar later.

Maandenlang waren Emma Plasschaert (28) en haar Australische verloofde Matt Wearn (26) van elkaar gescheiden door het coronavirus. Na de Olympische Spelen – waar Emma vierde werd en Matt goud won – moest er dan ook heel wat schade worden ingehaald.

“Matt reisde meteen na de Olympische Spelen naar hier en bleef drie maanden in Europa. We hebben dan ook een hele mooie vakantie gehad! Leuke qualitytime voor ons, want we hebben niet zoveel de kans om samen op reis te gaan. Die decompressie na de Olympische Spelen was ook echt nodig. De volgende drie jaar zullen ook weer zo snel gaan, tot Parijs 2024, dat we nu wel even tijd voor onszelf moesten nemen.”

WK in Oman

Door de gebrekkige voorbereiding twijfelde Emma of ze effectief zou starten op het WK. Ook in het zeilen is de kalender echter onzeker door de coronacrisis en dus wou ze geen topwedstrijd laten schieten. “Bovendien was het plan om iets langer niet in de boot te zitten. Het begon echter al wat vroeger te kriebelen.”

“Bovendien is er in Oman niet zoveel wind. Als dat wel het geval zou geweest zijn, was er meer fysieke voorbereiding nodig en startte ik misschien niet. Het is een mooie locatie met ideale omstandigheden in het verbeteringsproces voor de volgende Spelen.”

“De meeste grote namen zijn wel aanwezig. Eigenlijk zijn er twee categorieën. Enerzijds sterke zeilers die net niet naar de Spelen mochten, maar dus het hele jaar konden pieken naar dit WK. En anderzijds zeilers zoals ikzelf, die wat minder in de boot gezeten hebben. Om heel eerlijk te zijn, is het resultaat nu ook niet het allerbelangrijkste voor mij. Ik wil vooral progressie maken, wat wel een leuke ingesteldheid is.”

Huwelijk op komst

Emma en haar verloofde Matt hebben zich vorig jaar ook verloofd, maar de coronacrisis maakt een huwelijk momenteel wat moeilijk. “We zijn een beetje aan het wachten tot Australië de grenzen weer opent, zodat mijn familie en vrienden daarheen kunnen voor onze trouw. Of omgekeerd.”

“We weten nog niet of dat volgend jaar lukt, maar ik ben sowieso wel van plan om in de komende drie jaar te trouwen. De plannen na Parijs 2024 zijn dan weer onduidelijk. Eigenlijk zijn Matt en ik daar ook nog niet zoveel mee bezig. Nu hebben we beiden het gevoel dat we nog iets te bewijzen hebben. Als dat ook na de volgende Olympische Spelen nog het geval is, kan het zeker dat we allebei gewoon doorgaan”, gaat Emma verder.

Atletencommissie

De Oostendse denkt de komende jaren niet alleen aan haar eigen carrière, maar maakt sinds kort ook deel uit van de 12-koppige atletencommissie van het BOIC. Die commissie duidde dinsdag nog ex-basketbalspeelster Ann Wauters aan als nieuwe voorzitter.

“De ambitie om voorzitter of ondervoorzitter te worden, had ik sowieso niet. Daarvoor had ik me dan ook geen kandidaat gesteld. Zo’n functie neemt uiteindelijk toch veel tijd in beslag en bovendien ben ik daarvoor te vaak in het buitenland. Maar als lid van de atletencommissie wil ik wel een rolmodel zijn. Hopelijk zien de atleten in mij een toegankelijk aanspreekpunt voor eventuele zorgen, klachten of vragen. Het is natuurlijk nog helemaal nieuw voor me, dus ik ben wel benieuwd wat het zal geven”, aldus nog Emma Plasschaert.

(AD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.