Diksmuidse Bruinvissen Anaïs en Wout domineren Vlaams kampioenschap zwemmen

Anaïs en Wout zwemmen bij de Diksmuidse Bruinvissen. © GF
Redactie KW

Anaïs Delrue en Wout Thvyelen zwommen zich in de kijker op het Vlaams kampioenschap in Antwerpen. Anaïs pakte vier keer goud en Wout drie keer. De twee getalenteerde waterratten zijn aangesloten bij zwemclub De Diksmuidse Bruinvissen.

Wout Thvyelen (13) en Anaïs Delrue (12) blikken met een brede glimlach terug op het succesvolle weekend. “Ik begon goed met een tweede plaats op de 100 meter schoolslag”, vertelt Wout trots. “Mijn trainer was toen al zeer tevreden, en dat motiveerde me voor de resterende wedstrijden.” Wout behaalde dan ook goud op de 400m wissel, de 200m wissel en de 200m schoolslag. “Zo’n Vlaams Kampioenschap mogen zwemmen, is een prachtige ervaring. Al die mensen schreeuwen je vooruit.”

Net als Wout Thvyelen heeft ook Anaïs Delrue maanden hard toegewerkt naar het Vlaams kampioenschap. “In de aanloop ernaartoe ervoer ik heel wat stress, meer nog dan op de wedstrijddagen zelf”, zegt Anaïs. Maar die stress bleek nergens voor nodig. Ze behaalde in maar liefst vier van de zes gezwommen wedstrijden een gouden medaille: op de 100m rugslag, de 100m schoolslag, de 200m vrije slag en de 200m wisselslag. Op de 400m wisselslag strandde ze op vier honderdsten van de eerste plaats. “Ik was zo dicht bij een vijfde gouden medaille, maar achteraf ben ik superblij natuurlijk. Mijn doel was om gewoon één medaille te halen in om het even welke discipline. Vijf medailles had ik zeker niet verwacht, want ook de concurrentie stond scherp”, weet Anaïs.

Vrij uniek

Twee jonge zwemmers afkomstig uit Diksmuide die samen negen medailles veroveren op het Vlaams Kampioenschap is toch wel vrij uniek. Alle twee zijn ze aangesloten bij zwemclub De Diksmuidse Bruinvissen. Wout Thvyelen zwemt er sinds zijn vijfde. “Ik heb ook atletiek en tennis geprobeerd, maar zwemmen is zoveel leuker”, vertelt hij. Voor Anaïs begon haar zwemcarrière in Nieuwpoort. Daar werd ze door haar overvloed aan talent doorverwezen naar een officiële zwemfederatie, en zo belandde ze uiteindelijk bij de Diksmuidse Bruinvissen. “Het is een heel toffe zwemclub met fantastische mensen. Elk weekend keer ik met plezier terug naar de club.”

Anaïs, die net twaalf werd, timmert aan een carrière als profzwemster aan de topsportschool in Antwerpen. “Dat is vooral gemakkelijker te combineren met mijn studies omdat we overdag trainen in plaats van ‘s avonds”, legt ze uit. Elke dag twee uur zwemtraining aangevuld met een half uur droogtraining, behalve op zondag; dat is een hele boterham voor een twaalfjarige. “Verder hebben we elke week nog drie conditietrainingen, dus we trainen wel behoorlijk veel. Maar we worden uitstekend begeleid.”

Ook Wout traint gemiddeld twee uur per dag. Hij werkt al zijn trainingen af bij de zwemclub in Diksmuide. “Ik probeer elke dag zo hard mogelijk te trainen om op wedstrijddagen zo goed mogelijk te kunnen presteren.” En die vechtersmentaliteit heeft geloond. Vorig jaar was een medaille op het Vlaams kampioenschap nog te hoog gegrepen voor Wout. “Dat ik nu vier medailles kan meenemen naar huis had ik helemaal niet verwacht.”

Fanny Lecluyse

Wout kijkt vooral op naar zijn trainer, voormalig Belgisch zwemkampioen Kristof Tieghem. Hij bewondert zijn trainer zelfs meer dan andere Belgische topzwemmers zoals Pieter Timmers. “Mijn trainer is mijn grootste voorbeeld. Op vlak van mentaliteit en doorzettingsvermogen heb ik van hem al heel wat opgestoken. Maar ook mijn ouders zijn een grote steun; zij zijn er automatisch ook heel veel mee bezig”, vertelt Wout.

Bij Anaïs springt één naam erboven uit. Voor het zwemtalent is vooral Fanny Lecluyse een idool. Beiden delen dan ook een favoriete discipline, de schoolslag. “Net als Fanny ben ik zelf ook Belgisch kampioen geworden op de schoolslag.” Maar Anaïs blijft vooral met beide voeten op de grond. De ambitie die ze uitstraalt, weerlegt ze met een flinke dosis maturiteit. “Natuurlijk wil ik het ver schoppen, maar voorlopig zet ik mijn doel op het halen van een limiet om een Europese wedstrijd te kunnen zwemmen. Over de Olympische Spelen droom ik soms wel eens, maar ik besef maar al te goed dat ik nog een lange weg te gaan heb.”

Pure vrijheid

De liefde voor het zwembad kan Anaïs moeilijk onder stoelen of banken steken. “Als ik in het water spring, voel ik me vrij. Zwemmen is pure vrijheid. In het water heb ik een momentje voor mezelf en dat is een zalig gevoel“, vertelt Anaïs. Maar in het Diksmuidse zwemtalent schuilt ook een competitiebeest. “Buiten het water zijn we allemaal vriendjes, maar eens je zwemt, is het in deze sport ieder voor zich.” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier