Delfine Persoon bokst niet, maar krijgt toch meest applaus op kerstmeeting in Izegem

Jolien Catteeuw, een plaatselijke cafébazin, was de ringpoes van dienst. © VDB
Redactie KW

De Izegemse kerstmeeting had gehoopt op namen als Persoon, Ngabu of Bauwens, maar die konden om allerlei redenen niet aantreden. De kampen voor de pauze konden niet echt bekoren, na de ‘break’ werd het boksniveau opgetrokken.

Onder geen overweldigende belangstelling werd deze kerstmeeting afgewerkt. Het zat de organisatie dan ook niet mee. Delfine Persoon en Jean-Pierre ‘Junior’ Bauwens waren op het canvas verwacht. Ze moesten beiden al een tijdje geleden verstek geven. Niettemin toonden ze hun boksershart en daagden op.

Delfine Persoon – dat begint ook al een traditie te worden Izegem – werd voor de microfoon geroepen. De veelvoudig wereldkampioene kondigde aan in april of mei, liefst in België, haar titels te verdedigen. Ze kreeg een staande ovatie. Ook een blikvanger was Jolien Catteeuw, de 21-jarige cafébazin van Plan B in Izegem, maakt haar debuut als ringpoes. Eerst wat aarzelend, maar ze kreeg de smaak te pakken en het publiek op haar hand.

Maar dan naar het boksgala zelf. Na de vier amateurkampen, mochten de beroeps er aan beginnen. De Georgiër Nikoloz Gvinaishvili – vanaf hier kortweg Niko – was een maatje te sterk voor Izegemnaar Ahmed Boussaidi. Die laatste moest in de eerste vier ronden enkele ferme slagenreeksen ondergaan. De thuisbokser ging uiteindelijk op de knieën, de ref beëindigde de kamp. En ‘Niko’ won.

De ongeslagen Danyo had een onsportieve Oekraïner Igor Faniyan tegenover zich. Desondanks won de Nederlander Danyo toch de kamp met ruim verschil op punten.

Na de pauze een amateurkamp tussen George Thiboult (BC Lichtervelde) en Quentin Raviart (BC Respect). Een kamp met wat straatvechtersgehalte. Aan intensiteit geen gebrek, de regels van de kunst werden niet altijd gevolgd. De ref kwam bijgevolg meerder keren tussen. In de prangende slotfase van de derde en laatste ronde werd nog eens alles gegeven. Raviart won unaniem op punten.

Hakim Ben Ali (rode handschoen ) deelt hier een rake linkse uit aan Rachid Sali.
Hakim Ben Ali (rode handschoen ) deelt hier een rake linkse uit aan Rachid Sali.© VDB

De Fransman Rachid Sahli (Rijsel) stak voor het eerst de grens over om te boksen. Tegenover hem stond Hakim Ben Ali, de Meulebekenaar onder de hoede van Filiep Tampere. De twee boksers waren uiterlijk haast elkaars evenbeeld.

De kamp verliep ook gelijkopgaand in de eerste vier ronden, de laatste ronden brachten niet meer het verwachte spektakel. Echt veel verschil zat er niet op, maar Hakim Ben Ali won op punten deze kamp voor eigen publiek.

Kristian Matija (Lyon, ook voor het eerst buiten Frankrijk) nam het het op tegen Meriton Karaxha. Die laatste, een poulain van Renald Devulder, wist zich verzekerd van heel wat aanhangers. Matija ging tegen de grond, maar dat was eerder een slipper dan een rake klap. Al gingen beide boksers er vanaf de eerste ronden fel in.

Bij deze kamp bij de weltergewichten kregen de bezoekers waar voor geld. Op het einde van de vijfde ronde gaf Matija, na de gong, nog een tik aan Karaxha, die daar niet mee opgezet was. Bij het begin van de zesde ronde volgden excuses, dat belette niet dat beiden er opnieuw fel in gingen. Een hevige kamp die uiteindelijk toch met vlotte cijfers van de drie refs naar Karaxha ging.

De hoofdkamp, over acht ronden, zette twee mannen met een ‘mond vol’ namen op het canvas : Ahmed El Ghoulbzouri verus Ilias Archugui. In de eerste twee ronden lieten beide heren toch het nodige vuurwerk zien. Daarna bleef het een geanimeerde kamp, waar er lustig werd op door gebokst. Een klein misstapje leidde tot een salvo van de andere kant, maar beiden scoorden punten.

Op het eind ging onze mening uit naar El Ghoulbzouri, en dat werd ook bevestigd door de scheidsrechters, die hem alle drie gewonnen gaven. Geen echte puncher, maar toch eentje die het meest scoorde.

(IB-WVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier