Belgian Darts Tour strijkt neer in Biljart- en Dartscenter De Mambo: “Opstap naar hoger niveau”

Onder anderen De Mambo-zaakvoerder Thomas Morisse (37) en gewezen Belgisch kampioen Stefaan Deprez doen mee. © ELD
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Zaterdag start de ADC Winmau Belgian Darts Tour. In Biljart- en Dartscenter De Mambo in Kortrijk zien we meteen een sterk deelnemersveld aan het werk. Met Axel Buyle (21) en Emilie D’Hondt (22) zijn er twee jonge talentvolle darters uit de streek die hopen op een mooie notering in het lokale toptoernooi. Ook De Mambo-zaakvoerder Thomas Morisse (37) en Belgisch kampioen Stefaan Deprez doen mee.

Een van de deelnemers is zaakvoerder van De Mambo Thomas Morisse (37). De Gullegemnaar zag het darten de laatste jaren uit zijn voegen barsten. Elke woensdag organiseert hij een tornooi in het mekka van de West-Vlaamse dartsport, De Mambo. “Ik begon met darts in De Mambo in 2020. Een jaar later volgden de wekelijkse tornooien op woensdag. Eerst kleinschalig met 24, nu staan er wekelijk 124 man. Het tornooi op zaterdag is het eerste grote tornooi in Kortrijk.”

Belgisch kampioen

Ook van de partij is voormalig Belgisch kampioen Stefaan Deprez. De naar Heule uitgeweken Bruggeling staat al 20 jaar aan de Belgische top. Zijn zoon Ryan (26), die het darten met de paplepel meekreeg, is eveneens een groot talent. “En in talent moet je investeren. Daarom zet ik mijn schouders onder PFD Management. Jonge talentvolle darters ondersteunen en naar een hoger niveau tillen. Zelf ben ik ook nog ambitieus. Ik stond al twee keer in de top 32 van de wereld. Aan het WK deelnemen ontbreekt nog op mijn palmares. Tornooien in Italië, Litouwen, Spanje en Tsjechië volgen nog dit jaar. Dit ADC-tornooi is voor velen een opstap naar een hoger niveau. Ook vicewereldkampioen Luke Littler komt uit de ADC. Dit weekend ben ik misschien een gevaarlijke outsider, maar een echte favoriet is er niet.”

“Jammer genoeg is ADC niet voor vrouwen apart” – Emilie D’Hondt

Een van deze beloftevolle darters is Axel Buyle. “Ik kreeg de microbe van het darten te pakken in de voetbalkantine van WS Desselgem zowat drie jaar geleden”, vertelt het 21-jarige talent. “Al vlug volgden tornooien en competitie in Zulte bij DC De Vlasschuurpikkers. Daar werd ik onlangs nog clubkampioen. Wekelijks speel ik enkele wedstrijden. Zo ben ik iedere week terug te vinden in De Mambo waar het niveau hoog ligt. Daar zijn rankingpunten te verdienen. Ik kwam bij Stefaan Deprez terecht toen hij mij via Messenger contacteerde. Hij had mij al zien spelen en gelooft in mij. Dat ik bij het kransje van de PFD behoor, daar ben ik fier op. Mijn doel voor dit tornooi is een van de grote namen uitschakelen of het hen toch zo lastig mogelijk maken. Mijn ambities? Later hoop ik voor België te kunnen spelen in de PDC. Ervaring op internationaal vlak heb ik enkel op de Dutch Open eerder dit jaar. Dit is het grootste tornooi ter wereld. Daar moet je er meteen staan, want het is meteen game over als je verliest. Ook de Youth/Development Tour spreekt mij wel aan. Daar wil ik dit jaar nog aan meedoen. Onlangs speelde ik nog een dubbeltornooi met John Desreumaux, op zijn vraag. Dat was een heel leuke ervaring om mee te spelen op zijn niveau. We wonnen trouwens het tornooi.”

Ool Emilie D’Hondt is een talentvolle darter in opmars. “Ik begon pas een goeie twee jaar geleden met het spelletje door mijn papa die al heel lang speelt”, vertelt de 22-jarige D’Hondt. “Ik ging al heel lang mee naar de tornooien maar voelde nooit de kriebels om het zelf te proberen. Tot de hype op tv begon. Via een vriend schreef ik mij in en zo ging de bal aan het rollen. Onlangs won ik nog de Ingelmunster Open.”

Buitenland

“Ik vind dat ik echter nog veel beter kan. De betere versie van mezelf moet ik nog vinden. Ik moet nog veel meer ervaring opdoen en nog veel bijleren. Jammer genoeg is ADC niet voor vrouwen apart. Mijn doel? Ik zou heel graag Belgisch kampioene worden. Dit jaar was ik negende. Met meer trainen en meer ervaring is dit een realistisch doel. In het Belgische team geraken is sowieso een doel. Bij de PFD regelen ze alles voor ons en coachen ze ons tijdens wedstrijden. Een buitenlands tornooi staat ook op mijn verlanglijstje. Waar en wanneer weet ik nog niet. Met mijn job als leerkracht is dat moeilijker te regelen.”

De Belgian Darts Tour wordt georganiseerd door ADC Europe en staan open voor alle nationaliteiten. De toernooien zijn toegankelijk voor spelers vanaf 16 jaar en PDC Tour Card-houders mogen niet deelnemen aan de Belgian Darts Tour.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier