“Ballet is echt topsport”: Zaakvoerder Amélie Allaert van Prima Donna Events

Amélie Allaert gooit hoge ogen met haar productiehuis Prima Donna Events. Maar ze blijft haar West-Vlaamse roots en haar geboortestad Menen trouw. © Carlos Berghman

In nauwelijks vijf jaar tijd heeft het productiehuis Prima Donna Events zich ontpopt tot een vaste waarde in de wereld van ballet- en operavoorstellingen. De drijvende kracht achter het succes van uitverkochte theaterzalen is onderneemster Amélie Allaert (32) uit Menen.

Prima Donna Events staat dezer dagen met de balletklassieker Het Zwanenmeer in Brugge, Hasselt, Antwerpen en Gent. Meer dan 100 artiesten brengen op de betoverende tonen van Tsjaikovski het onsterfelijke sprookje over de liefde en de eeuwige strijd tussen licht en duisternis in een adembenemende choreografie weer tot leven. “Het Zwanenmeer en De Notenkraker zijn twee klassiekers die op heel veel belangstelling kunnen rekenen en die we elk jaar opnieuw brengen”, zegt Amélie Allaert.

Breed publiek

Nu al is ze volop bezig met de planning voor 2026 op te stellen. Dat doe ze met een duidelijke drijfveer. “Ik wil klassieke dans, ballet en opera meegeven aan een zo breed mogelijk publiek en ook jongeren laten proeven van grandioze meesterwerken. Zo speelde in januari Sneeuwwitje, een speelse mix van theater en ballet met Jeremy Vandoorne als verteller, voor kinderen vanaf drie jaar. Tijdens de paasvakantie was er in Capitole Gent ook een reeks weergaloze opvoeringen van het familiespektakel Beauty and the Beast door The Northern Ballet.”

“Met dit sprookjesballet spreken we zowel jong als oud aan. We willen jongeren tonen dat klassiek ballet niet saai is. The Northern Ballet staat garant voor sterke theatrale producties, met ballet dat op een verhalende feeërieke manier gebracht wordt en dat ook musical- en theaterliefhebbers kan bekoren. Eigenlijk is Beauty and the Beast ballet in een musicalsetting, waarin weliswaar niet gepraat of gezongen wordt. Ik vind het tof om klassiek ballet sterk verhalend en herkenbaar te brengen, zonder dat je daarvoor tekst nodig hebt.”

Musical

Amélie is geboren en getogen in Menen. Haar kleuterjaren doorliep ze in de Sint-Jansschool, waarna ze in Wevelgem naar De Levensboom ging. Secundair onderwijs volgde ze in Sint-Joris Menen, om daarna toerisme te studeren in Kortrijk.

“Eigenlijk is het ballet in een musicalsetting, maar dan zonder zingen of praten”

“Maar daarna koos ik ervoor om aan de slag te gaan bij de musicalgroep Music Hall van mijn vader Geert Allaert. Ik doorliep er alle departementen. Ik ben begonnen in de vestiaire om uiteindelijk als projectleider klassieke producties zoals De Notenkraker van Franco Dragone van Cirque de Soleil of De IXde symfonie van Beethoven met het Béjart Ballet in goede banen te leiden. Na acht jaar besloot ik om in 2019 mijn eigen weg te gaan met Prima Donna Events.”

Klassiek ballet

Als jong meisje danste Amélie zelf ook klassiek ballet. “Ik volgde negen jaar lang intensief les bij een ex-sterdanseres in Marke. Maar uiteindelijk koos ik niet voor een carrière als balletdanseres. Ik zag het niet zitten om te reizen en om vrienden en familie steeds weer achter te laten. Nu zit ik toch in de balletwereld, maar dan achter de schermen. Ik kijk met heel veel respect naar de dansers, die intensief trainen en zichzelf steeds weer overtreffen in een discipline die je gerust topsport mag noemen.”

Lange dagen

Dit seizoen programmeert Prima Donna Events 27 shows, volgend seizoen zijn dat er 22. Dan staan op het programma voorstellingen van Bolero, gebracht door het Mandalain Ballet Biarritz, de opera La Bohème van Puccini, de sprookjesballetten De Notenkraker, Sleeping Beauty en Het Zwanenmeer, en het totaalspektakel Carmina Burana met liefst 135 artiesten op scène.

“Als zaakvoerder van een eenmansbedrijf is het is best pittig om dat allemaal onder controle te houden. Maar ik weet me te omringen met de juiste freelancers: choreografen, technisch directeurs,…”, zegt Amélie. “Ik leef van show tot show en klop lange dagen. Ik heb een heel mooie job, die echter veel tijd opslorpt en heel wat energie vergt. Simpelweg iets gaan eten met vrienden is soms al een uitdaging. Mijn partner Cas Casier, die zelf een zaak runt in gezonde hondenvoeding, helpt me waar hij kan. Een ideale uitlaatklep vind ik in mijn twee paarden”, besluit Amélie.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier