Autopiloot Ruben Maes: “Elke Porsche heeft zijn eigen karaktertrekjes”

D
Wouter Vander Stricht

Ruben Maes, een autopiloot met een verleden op het circuit, won zopas de tweede Ypres Historic Regularity. Zeg maar de Rally van Ieper, maar dan wel niet tegen snelheid. De 36-jarige naar Lichtervelde uitgeweken Ingelmunsternaar heeft nog meer dromen in de autosport, al blijft de zaakvoerder van het RS Motors Porsche Centre West-Vlaanderen in Ingelmunster ook beroepshalve met wagens bezig.

“Ook privé rijd ik met een Porsche, maar mijn ei kan ik kwijt tijdens rally’s.”

Wat is Regularity-rally?

“Bij een regularity-rally rijd en navigeer je van punt A naar punt B en dat aan een opgelegde gemiddelde snelheid. Er zijn verschillende proeven. Wie het dichtst de vooropgestelde tijd benadert, verzamelt het minst aantal strafpunten en kan zo winnen.”

In de Regularity is de copiloot misschien nog belangrijker dan in de gewone rally: hoe verliep jouw samenwerking met Michel Périn?

“De copiloot is inderdaad van cruciaal belang. Het moet klikken tussen piloot en copiloot en het vertrouwen moet er zijn. Anders kan je nooit resultaten boeken.”

Michel Périn is ook een grote naam in de rallysport. Hoe strikte je hem?

“Michel is inderdaad niet van de minste. Hij won immers vier keer de Dakarrally. Ik leerde hem in Frankrijk kennen. Ieper was onze eerste wedstrijd samen. Hij heeft tonnen ervaring.”

Je reed vroeger op het circuit en deed het daar niet onaardig: waarom stopte je daar?

“Ik boekte er inderdaad mooie resultaten, maar na enkele seizoenen daar en met enkele mooie souvenirs in het achterhoofd wou ik het wel eens in de rallysport proberen. Eerst de gewone rally, nu de Regularity.”

Hoe verliep die overstap naar de rally?

“In de rally moet je luisteren naar je copiloot, op het circuit doe je je eigen ding. (lacht) Dat is het grootste verschil.”

Mijn pa won in 1993 de 24 Uren van Zolder, 15 jaar later won ik. Super toch!

Heb je een favoriete plekje in Ingelmunster?

“Bij mijn ouders thuis, waar ik iedere middag ga eten.”

Ooit al schrik gehad in de wagen?

“Nee. Als dat zo zou zijn, stop ik er beter meteen mee.”

Zijn ze op het thuisfront niet ongerust als je in een rallywagen stapt?

“Ik woon samen met mijn vriendin Melanie Ghekiere in Lichtervelde. We hebben twee kindjes: Romance en Rémi. Aan de autosport zijn altijd risico’s verbonden. Ik vermoed dat ze soms wat bezorgd zijn.”

Wordt Thierry Neuville ooit nog wereldkampioen en waarom?

“Neuville heeft alle talent in huis om wereldkampioen te worden en met een beetje geluk zal dat zeker lukken.”

Je was ook een verwoed golfer. Wat spreekt je zo aan in de sport?

“Door de uitbreiding van ons gezin en het uitbouwen van onze concessie is dat wat op de achtergrond verzeild geraakt. Maar mijn voornemen voor 2020 is om dat weer op te nemen. Golfen doe je in het groen en de natuur, het schenkt me rust en voldoening.”

D
D

Welke wereldbekend ‘schone’ zou nog wel eens je copilote mogen zijn?

“Cameron Diaz zou me wel eens mogen navigeren…”

Je rijdt zelf met een Porsche 914, niet met de populairdere 911. Waarom?

“Ik reed al rally’s met beide modellen, met elk hun karaktertrekjes. Bij de 911 zit het motorblok achteraan, bij de 914 in het midden. Ik houd echt van beiden…”

Wat is je volgende sportieve uitdaging?

“Dankzij onze zege in Ieper zijn we nu in februari uitgenodigd voor de Rally de Catalunya en daar wil ik echt scoren.”

SV Ingelmunster nam een herstart in vierde provinciale. Het weekend van jouw zege liepen ze net tegen hun eerste nederlaag aan. Volg je het lokale voetbal?

“Niet echt op de voet, maar ik heb wel een brede interesse voor heel wat sporten.”

Rijd je privé ook met een Porsche en moet je dan je zware voet intomen?

“Natuurlijk rijd ik met een Porsche. Ik maak op de weg wat reclame. Een zware voet is geen probleem, want ik kan mijn ei kwijt tijdens de rally’s.”

Het zit bij jouw familie natuurlijk in de genen, van opa Romain tot pa Rudy: wat is je oudste herinnering aan de autosport?

“Mijn opa heb ik jammer genoeg nooit gekend. In het jaar 1993 won mijn pa de 24 Uren van Zolder, 15 jaar later won ik die wedstrijd ook. Super toch!?!”

Wat is de hoogste topsnelheid die je ooit zelf heb behaald?

“320 kilometer per uur.”

Lewis Hamilton of Max Verstappen?

“Hamilton, dat is en blijft toch een zesvoudige wereldkampioen.”

Speelt Anderlecht straks play-off 1?

“Ik hoop van wel!”

Welke rally of auto-event zou je graag nog van je bucketlist geschrapt zien?

“1.000 Miglia. Een endurance race in Italië die tussen 1927 en 1957 werd betwist en nu nog wordt verreden met de auto’s van toen. Een wedstrijd over 1.000 mijl dus, van Brescia naar Rome en terug.”