https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kortrijkse Lore Devos gaat voor derde jaar op rij in de Verenigde Staten basketten

Lore Devos in actie met de nationale basketploeg. (foto Serch Carriere)
Redactie KW

Lore Devos (20) beleefde een zomer om in te kaderen. Eerst ging ze een maand op stage met de Belgian Cats, daarna schitterde ze op het Europees kampioenschap U20 in Tsjechië, waar ze nipt naast een bronzen medaille greep. En nu is ze terug vertrokken naar haar Amerikaanse team Colorado State University. Daar zal de Kortrijkse nog twee jaar verblijven. Wij stelden haar 20 willekeurige vraagjes.

1. Wie is de beste speelster tegen wie je ooit speelde?

“Dat was toen ik nog bij Jeugd Gentson speelde tegen Ann Wauters en haar toenmalige club Castors Braine. Bij de jeugd (U16) was dit tegen de Russische Maria Vadeeva, die nu bij UMMC Jekaterinenburg het team van Emma Meesseman speelt. Ze is ook actief bij de Los Angeles Sparks in de WNBA.”

2. Wie is de beste speelster waarmee je ooit in hetzelfde team zat?

“Zonder twijfel Emma Meesseman, tijdens de voorbereidingswedstrijden van het WK in China.”

3. Op welke prestatie ben je het meeste trots?

“De gouden medaille op het Europees kampioenschap bij de U18 in Hongarije. Wij hadden dan Arvid Diels als coach.”

4. Welke sport zou je beoefenen mocht je geen basketster zijn?

“Zwemmen. Ik heb dat nooit in competitieverband gedaan, maar ik was daar wel goed in.”

5. Zou je ook basketbalcoach willen worden?

“Heel graag. De leeftijdscategorieën U14 en U16 spreken me wel aan. Dat zijn de leeftijden waar de spelers nog heel wat kunnen oppikken en ook de leeftijd waarop ze te weten komen of ze echt voor de basketsport willen gaan.”

6. Wie is de beste coach met wie je ooit samenwerkte?

“Bij de jeugd was dat Marlies Versavel, zij was onze coach bij de U14 en U16 van Blue Cats Ieper. Ze was keihard, maar heel gestructureerd. Bij de senioren is dit Philip Mestdagh.”

7. Wat is je ultieme basketbaldroom?

“Zoals bij iedere topsporter is dat deelnemen aan de Olympische Spelen. Ook in de WNBA en de Euroleague spelen, past in dat rijtje.”

8. Wie was je idool als kind?

“Hier komen we terug bij Emma Meesseman uit. Toen ze nog bij Blue Cats Ieper speelde, ging ik bijna elke match kijken. Als je ziet welk parcours ze daarna aflegde…”

9. Met wie zou je wel eens een selfie willen nemen?

“Kevin Durant van de Golden State Warriors. Maar ook met LeBron James van de LA Lakers. Het is moeilijk kiezen tussen die twee.” (lacht)

10. Ben je tevreden met de weg die je tot nu toe aflegde?

“Eigenlijk wel. Ik ruilde in 2017 DS Waregem voor een avontuur in de Verenigde Staten, bij Colorado State University, en dat blijkt nu nog altijd een heel goeie keuze te zijn geweest voor de progressie in mijn basketbalcarrière.”

Kortrijkse Lore Devos gaat voor derde jaar op rij in de Verenigde Staten basketten

11. Welke zou de ideale stap zijn na je periode bij Colorado State University?

“Ik blijf nog twee jaar in de VS, om er ook mijn studies af te maken. Daarna zou het wel leuk zijn om in Spanje of Frankrijk terecht te komen bij een ploeg die de Euroleague ambieert.”

12. Heb je in de States al beroemdheden ontmoet?

“Ik kwam naar verluidt al een beroemdheid tegen waarmee iedereen een selfie wilde nemen. Ik heb echter nooit geweten wie het echt was.” (lacht)

13. In welke mate heeft Donald Trump invloed op jullie leven in de VS?

“Net als in België wordt daar wel eens een grapje over gemaakt. Maar echt diep gaan we daar niet op in.”

14. Wat is het meest indrukwekkende wat je daar al bezocht?

“De nationale parken zijn heel mooi. Las Vegas was misschien wel het sjiekste. Maar ook Tennessee, waar we onze voorbereidingswedstrijden speelden, is prachtig.”

15. Mis je in de VS bekende gezichten rond je?

“Ik ga het niet onder stoelen of banken steken dat ik mijn ouders en mijn broer mis. En onze familiefeestjes. En de frietjes. Die hebben ze in Amerika ook, maar die zijn bijlange niet zo lekker als in België.”

16. Wat doe je zoal in je vrije tijd?

“We maken met de ploegmaats geregeld een uitstapje of gaan iets eten. Er woont ook een Belgische familie in de buurt waarmee ik soms ergens naartoe ga. En studeren uiteraard.”

17. Is de combinatie met je studies makkelijk?

“Ik studeer biochemie en de combinatie lukt vrij aardig. Hier verlies ik in tegenstelling tot in België geen kostbare tijd met de trein. Alles ligt hier op een boogscheut van elkaar en dat is erg handig.”

18. Zou je na jouw studies in de VS kunnen wonen?

“Waarschijnlijk niet. Ik heb daar geen familie en precies familie is heel belangrijk voor mij.”

19. Naar welke sporter in het algemeen kijk je het meeste op?

“Peter Sagan. Hij presteert heel goed en blijft er plezier in hebben. Hij neemt zijn sport serieus, maar voegt er iets ondeugend aan toe. Sagan is een heel goed voorbeeld van hoe het moet.”

20. Welk beroep wil je later uitoefenen?

“Dat wordt wellicht iets om mensen te helpen. Onderzoek doen naar speciale ziektes of zo. Ook leerkracht worden is een optie, en een die ik met basketbal kan combineren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.