Apolloon Kortrijk haalt Luc Vercauteren (62) binnen als nieuwe T1

Luc Vercauteren was al eens aan de slag bij Kortrijk. © JS
Redactie KW

Handbalclub Apolloon Kortrijk (1e nationale) heeft met Luc Vercauteren een nieuwe hoofdcoach aangesteld. Vercauteren, die de vorige drie seizoenen actief was als T1 bij reeksgenoot Doornik, volgt Koen Nel (55) op. Die laatste wordt technisch directeur bij de club.

Luc Vercauteren was al eens aan de slag bij Kortrijk, als interim-coach eind jaren negentig. De Antwerpenaar heeft als trainer een lange staat van dienst in de hoogste nationale reeksen. Zo trainde hij onder meer HC Sasja en Olse Merksem (Antwerpen), Herstal (Luik), Atomix Haacht en Estudiantes handball club Tournai. Zeggen dat Vercauteren het Belgische handbal op zijn duimpje kent, is dus een understatement.

“Ik ben zeer blij om volgend seizoen de groep van Kortrijk onder mijn hoede te krijgen”, vertelt Vercauteren. Ik ken de kwaliteiten van de ploeg en kijk er al naar uit om volgend jaar samen met hen de strijd aan te gaan binnen de zeer aantrekkelijke reeks. Alle spelers vertrekken dan ook met een blanco lei. Ik bewaar niets dan goede herinneringen aan mijn passage bij Doornik, maar zal ook blij zijn weer eens in het Nederlands training te kunnen geven.”

Twee titels en halve finale beker van België

Vercauteren volgt Koen Nel op, die in 2015 hoofdcoach werd bij Apolloon Kortrijk, nadat hij het jaar voordien met de junioren-selectie van de club Belgisch kampioen geworden was. Het begin van een mooie periode voor het ambitieuze Apolloon. In zijn tweede seizoen haalde Nel met zijn jonge spelersgroep de halve finale van de beker van België. Een memorabele wedstrijd die in de Lange Munte voor zo’n 1300 toeschouwers plaatsvond.

Onder zijn bewind promoveerde de club bovendien twee keer in evenveel jaar, waardoor het in een mum van tijd vanuit Liga 1 (de derde klasse in België, red.) naar eerste nationale promoveerde. Ook in de hoogste nationale klasse zette Nel met zijn team puike prestaties neer. Hij haalde twee keer de play-off’s en moest nooit strijden om het behoud.

Apolloon Kortrijk haalt Luc Vercauteren (62) binnen als nieuwe T1
© JS

Desondanks lijkt het tijd voor een nieuwe wind bij de club. Na de bevriezing van de competitie door het coronavirus zat het Kortrijkse bestuur niet stil en herstructureerde het zijn sportieve structuur. Op haar Facebook-pagina maakte Apolloon het nieuws bekend dat Nel volgend seizoen Technisch Directeur wordt. Andrzej Sokolowski (71), die Nel de voorbije jaren als T2 bijstond, blijft deze functie ook volgend seizoen uitoefenen.

“Onze club groeit in alle geledingen, en we hadden nood aan een sterke figuur die de sportieve aspecten op senioren-niveau beheert, coördineert en evalueert”, vertelt voorzitter Karl Laverge. “We hebben een uitgebreide jeugdwerking, en het DNA van onze club is om de eigen jeugd maximaal te laten doorstromen naar de hoofdmacht. Koen Nel is zo’n sterke figuur, die zeer veel aanzien geniet binnen de club, en is de beste kandidaat om deze positie in te vullen. Een talentvolle juniorenlichting komt over van de U18, en ook in hun individuele ontwikkeling zal Koen een belangrijke rol vervullen.”

Uitbouwen van attractieve handbalstijl

Koen Nel zelf was blij dat hij, “na een uitzonderlijk avontuur met de Apolloon-spelers” de club vanuit een nieuwe functie kan blijven steunen en aansturen. De kersverse Technisch Directeur zal zich om het jonge Kortrijkse talent bekommeren en revaliderende spelers begeleiden. “Ik wil de spelers nog eens uitdrukkelijk bedanken voor de goede momenten van de laatste jaren, hun steun en het vertrouwen“, zegt Koen Nel.

Koen Nel wordt Technisch directeur.
Koen Nel wordt Technisch directeur.© JS

“Een belangrijke doelstelling zal zijn om de attractieve, snelle en technische handbalstijl van Apolloon over alle ploegen verder te ontwikkelen. Ik kijk er naar uit samen te werken met onze trainersstaf en de jeugdcoördinator in de verdere ontplooiing van onze spelers. Hierbij wil Apolloon in het bijzonder eigen jeugdspelers zoveel mogelijk de kans te geven handbal op topniveau te spelen.”

Twee clubs in eerste nationale

Eerste nationale telt volgend seizoen voorlopig negen ploegen. Eupen en Apolloon’s West-Vlaams provinciegenoot HBC Izegem promoveren uit tweede nationale, terwijl Visé 2 dan weer vrijwillig degradeert. De Belgische handbalbond K.B.H.B zocht daarom nog een derde stijger, maar geen enkele andere club uit tweede nationale werd bereid gevonden.

Door de coronapandemie werd ook de BeNeLiga, de competitie waarin de beste zes Belgische clubs het opnemen tegen de sterkste Nederlandse teams, vroegtijdig stilgelegd. Net als voor eerste nationale wees de K.B.H.B ook in de BeNeLiga geen degradanten aan.

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier