Amélie Van de Sande in speerwerpen naar het PK: “Hopelijk een nieuw record”

Speerwerpster Amélie Van de Sande neemt deel aan het provinciaal kampioenschap. © ACR
Redactie KW

Komend weekend heeft in Roeselare het provinciaal kampioenschap atletiek plaats. Amélie Van de Sande van Olympic Brugge neemt er op zaterdag deel aan het speerwerpen.

De focus van Amélie Van de Sande lag al van toen ze cadet was op de werpnummers. “Met Tony Duchateau hadden we bij OB een goede trainer voor het speerwerpen”, vertelt ze. “Mijn keuze was gemaakt. Voor het plezier zou ik eens de kogel of de discus ter hand nemen.”

Last van blessures

In 2022 wierp Amélie haar speer van 600 gram gemiddeld rond de 36 meter ver. Ze behaalde toen ook haar persoonlijk record van 38m22, een verbetering van zo’n drie meter. Nadien verliep het wat stroever voor de 23-jarige atlete uit Oostkamp. “Het voorbije jaar heb ik deelgenomen aan wedstrijden, maar presteerde ondermaats, niet naar mijn kunnen. Ik had last van blessures en ook mentaal zat het niet goed. Ik legde mezelf teveel druk op, wat een omgekeerd effect gaf.”

Zaterdag trekt Amélie naar Roeselare voor deelname aan het provinciaal kampioenschap. Bij de senioren zijn er niet veel vrouwen ingeschreven. “Het niveau in onze provincie ligt in het speerwerpen beduidend lager dan bijvoorbeeld in Oost-Vlaanderen”, weet de atlete. “Ik ga uiteraard om te winnen, hopelijk met een nieuw PR.”

Lieselot Lannoo, Eline Demeester en Stephanie Callens zijn enkele van haar tegenstanders. “Lieselot van KAV Roeselare is mijn trainingsgenoot geweest. Sinds een tweetal jaar train ik bij Luc Van Maldegem waardoor ik meer in een Oost-Vlaamse groep actief ben. Ik zat toen op kot in Leuven. Dat was voor mij dichter dan naar Brugge. De trainingen daar vormen ondertussen een routine, tot wel zes keer per week. Een deel daarvan wordt er ook zelfstandig geoefend.”

40 meter

De ergotherapeut, die werkzaam is in Ons Erf in Brugge, neemt na het provinciaal kampioenschap deel aan de interclub, op zondag 12 mei. Tussenin doet ze nog het Vlaams kampioenschap en een wedstrijd in Beernem. “Op training zit de 40 meter er sowieso in. Die afstand wil ik zeker halen, als het ook mentaal meezit.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier