Afgezien van kostprijs vindt Pittem tenniskunstgras OK

... en sportschepen Annick Debonné op een van de tennisvelden in kunstgras. (Foto Nele)
Redactie KW

De gemeente was bijna 20 jaar geleden een van de eerste die twee tennisvelden in kunstgras aanlegde. Met uitzondering van de hoge kostprijs vallen het onderhoud en de bespeelbaarheid heel goed mee. “Dat kunstgras wordt ook alsmaar beter. Toch beslisten we recent om een voetbalveld toch maar niet in kunstgras aan te leggen. Ja, de gemeenschap zou merkelijk meer hebben betaald.”

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Kunstgrasvelden.

Als een van de weinige gemeenten in de regio Tielt beschikt Pittem over drie sportvelden in kunstgras: één omnisportveld en twee tennispleinen. “Die kunnen worden gereserveerd bij de sportdienst, en worden ook gebruikt door TC Pittem”, zegt sportschepen Annick Debonné. “In tegenstelling tot wat wordt gedacht, vragen ook sportvelden in kunstgras veel onderhoud: onder meer verzanden en ontmossen. Hoe meer die velden worden bespeeld, hoe beter. Ze zijn nu bijna 20 jaar oud en vragen meer onderhoud. We hebben ook sterk geïnvesteerd in omgevingswerken.”

Of Pittem nog voor kunstgras zou kiezen, is niet bepaald. “Recent legden we een oefenterrein voor het voetbal opnieuw aan. We hebben ook prijs voor de aanleg in kunstgras gevraagd, maar dat bedrag lag vele keren hoger.”

Obstakel

“Na overleg hebben we dan maar beslist om het veld in gewoon gras aan te leggen. Af en toe wordt de vraag naar kunstgras gesteld, ook door DVK Egem. De prijs blijft een obstakel. Het klopt wel dat de kwaliteit nu beter is. Meer en meer gemeenten en clubs leggen sportvelden in kunstgras aan. Elke keer overwegen we dat en zoeken als goede huisvader voor het best mogelijke evenwicht tussen kwaliteit en prijs.”

In Tielt zijn er geen kunstgrasvelden, en die komen er ook niet in 2018. “Kunstgras heeft zijn voor- en nadelen ten aanzien van echt gras”, zegt sportschepen Simon Bekaert. “Sinds het verbod om nog pesticiden te gebruiken, en de uitzonderlijke droogte dit jaar midden in het inzaaiseizoen, komt de optie voor kunstgras op de voetbalvelden wel naar boven. Het nadeel is dat dit een heel grote investering is. Het voordeel van kunstgras is dan weer dat je de voetbalvelden niet langer jaarlijks hoeft in te zaaien, dat er geen onkruid groeit, en dat de jaarlijkse onderhoudskost veel lager ligt dan bij echte grasvelden. Als je de grasmat wil vervangen door kunstgras moet je het bestaande veld afgraven, een nieuwe bodem leggen, voorzien in drainage en het kunstgras zelf leggen. Een voetbalveld in kunstgras kost al vlug 350.000 euro.”