Poperinge / Landbouw Poperinge / Landbouw Hopteler ‘t Hoppecruyt wil duurzamer werken en doet dat samen met partner Alken-Maes: “Onze Rolls-Royce plukmachine wordt een Belgische primeur” Het Poperingse familiebedrijf ‘t Hoppecruyt neemt een gedurfde stap om in te zetten op duurzamer en efficiënter werken. Ze werken aan een investeringsdossier voor een warmtewisselaar en een nieuwe, duurzame plukmachine. Voor die plukmachine haalt ’t Hoppecruyt nu een innovatiesubsidie binnen samen met projectpartner en brouwer Alken-Maes. 22 november 2025
Poperinge / Landbouw Poperinge / Landbouw Drukke periode voor hopboerderij ‘t Hoppecruyt: “Weekoogst hopscheuten verloren door late vorst” In hopboerderij ‘t Hoppecruyt in Proven kan je genieten van een rondleiding op de boerderij, vergezeld door accordeonmuziek tijdens de Maand van de Hopscheuten. Elke zaterdagnamiddag in maart is de boerderij open voor publiek, maar het is ook een heel drukke periode, want ‘t Hoppecruyt levert ook hopscheuten aan heel wat Poperingse restaurants. 25 februari 2025
Poperinge / Samenleving Poperinge / Samenleving Hopbedrijf ‘t Hoppecruyt uit Poperinge oogst klimaat- en ziektebestendigere hopsoort Hoppecruyt 1: “Speciaal voor de Cristal-pils” Extreme hitte of zware regenval is nadelig voor de hop. Een hopsoort die beter bestand is tegen ziekten, schimmels en klimaatextremen wordt deze maand geoogst in het Poperingse familiebedrijf ‘t Hoppecruyt uit Poperinge. “Onze Hoppecruyt 1 hebben we toevallig ontdekt. We hebben er niet veel moeten voor doen, enkel de natuur haar gang laten gaan”, zegt hopteler Benedikte Coutigny. De Hoppecruyt 1 werd speciaal voor de Cristal-pils ontwikkeld. Het pilsmerk bevat ondertussen 70 procent Belgische hop en op de flesjes prijkt ook een portret van hopteler Benedikte. 14 september 2023
Poperinge / Samenleving Poperinge / Samenleving Schapen aan de slag op hoppevelden in ‘t Hoppecruyt in Proven: “Verwijderen onkruid en hopblad van hopranken” In hopboerderij ‘t Hoppecruyt in Proven spot je sinds kort zwartbles schapen op het hoppeveld. De dieren verwijderen het onkruid en hopblad van de hopranken. Een zwaar werk dat vroeger manueel gebeurde en ongeveer een maand werk in beslag nam. “De schapen leveren uitstekend werk en zijn ontzettend lief”, zegt hopteler Roel Desmyter. Ondertussen wordt ook al hun inzet in het najaar en het voorjaar getest en dan blijken ze ook nuttig. In de winterperiode lammeren ze en in de lente lopen ze in de omliggende weides. 13 juli 2023
Poperinge / Bedrijven Poperinge / Bedrijven Hopteler Benedikte (49) uit Proven prijkt op flesje Cristalpils van Alken-Maes, de op een na grootste brouwerij van België Neem een flesje Cristal uit een bierbak en met een beetje geluk zie je een afbeelding van hopteler Benedikte Coutigny uit Proven. Alken-Maes, die de pils brouwt, doet dat om hun hopleverancier te bedanken voor de samenwerking. Benedikte runt samen met haar man en zoon het ’t Hoppecruyt en mag de Alkense brouwerij tot haar grootste klant rekenen. “Het is een mooie vorm van erkenning.” 15 maart 2023
Poperinge / Samenleving Poperinge / Samenleving Hopboerderij ‘t Hoppecruyt voorziet restaurants en particulieren van hopscheuten: “Ideaal product om culinair te ontdekken” In Proven vind je hopboerderij ‘t Hoppecruyt. Samen met haar man Wout Desmyter (52) is Benedikte Coutigny (49) al meer dan twintig jaar actief als hopboer. Ze zijn de vierde generatie hoptelers op hun hoeve, die al bestaat sinds 1893. Zoon Roel (25) stapte ook al in het bedrijf. Elf Poperingse restaurants nemen deel aan Maand van de Hopscheuten. Ijs- en eethuis Goeste op de Grote Markt zet het witte goud op de kaart en bij Sowepo brengen ze de karakteristieken van de hopscheuten samen onder de naam Houblonesse. 17 februari 2023