Drukke jeugdboekenmaand bij basisschool Palet in Brugge

Namen van de kinderen op de foto zijn (van links naar rechts):Maurice Rodriguez Heeren - Eleonora Dreesen - Suvan Kandel - Jaspeer Singh - Flo Mayenne - Noor Boi
Namen van de kinderen op de foto zijn (van links naar rechts):Maurice Rodriguez Heeren - Eleonora Dreesen - Suvan Kandel - Jaspeer Singh - Flo Mayenne - Noor Boi
Redactie KW

De jeugdboekenweek is ondertussen al enkele jaren omgetoverd tot een jeugdboekenmaand en dat vinden de kinderen van basisschool Palet in de Brugse binnenstad een goede zaak. Op hun school is lezen immers niet enkel deze maand een feest.

Directeur Inge Versavel (47) vertelt enthousiast over de verschillende activiteiten die in het kader van de jeugdboekenweek plaatsvinden, maar benadrukt dat in haar school lezen het hele jaar door in de kijker staat. “Lezen is niet alleen een leuke ontspanning, het zorgt ook voor uitbreiding van de woordenschat van de kinderen”, legt de directeur uit.

Extra belangrijk

“Voor meertalige kinderen is dit in deze coronaperiode extra belangrijk. Hun mogelijkheden om buiten het schoolgebeuren sociale contacten te onderhouden zijn beperkt, waardoor ze minder kansen krijgen om de Nederlandse taal te oefenen en hun woordenschat uit te breiden. We organiseren deze maand verschillende leuke activiteiten rond jeugdboeken; maar eigenlijk gonst het op onze school het hele jaar door van leesactiviteit bij de kinderen.”

Er staan in de jeugdboekenmaand heel wat activiteiten op het programma in basisschool Palet. “We nemen deel aan de startshow van de jeugdboekenmaand, verschillende klassen bezoeken een boekenwinkel, jeugdauteurs komen vertellen over hun boeken en we houden een afsluitend boekenfeest”, somt de directeur op.

“Minstens even belangrijk zijn de leesbevorderende initiatieven die we het hele jaar door organiseren. Elke middag kunnen de kinderen in de schoolbibliotheek een boek lezen. Daarnaast kan elke leerling iedere dag in zijn klas tijdens het ‘kwartierlezen’ vijftien minuten in een ontspannen sfeer vrij lezen. Naschools organiseren we ook de ‘boekenkriebel’, waarbij onze kinderen vrijblijvend nog wat kunnen nablijven om weg te zakken in een goed boek.”

Boekentips

“We geven de ouders ook regelmatig boekentips zodat ze voor Sinterklaas of een andere gelegenheid een passend boek kunnen kopen voor hun kind. Het klinkt misschien wat hoogmoedig, maar ik durf stellen dat we een echte leesschool zijn”, besluit directeur Inge Versavel.

(PDC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.