WTC De Putters trok met 23 fietsers naar Zwitserse Alpen

DDDD
Tom Vandenbussche

Vorige week trokken de wielertoeristen van WTC De Putters voor hun jaarlijkse fietsreis naar het Zwitserse Thun. In de adembenemende Alpen werden vijf dagen lang vele fietskilometers afgemaald. Een terugblik in cijfers.

1

Voor Julie Sap, één van de twee dames in het bonte gezelschap, betekende deze Puttersreis haar allereerste kennismaking met het hooggebergte. De consulente bij de Torhoutse jeugddienst beoefende tijdens haar jeugdjaren verschillende sporten, maar onderging op haar 16de drie operaties aan de knie. “Daardoor moest ik tijdelijk stoppen met lopen en ben ik beginnen te fietsen en zwemmen. Uiteindelijk nam ik in 2017 aan mijn eerste triatlon deel, het jaar waarin ik ook lid van de Putters werd. Mijn eerste fietsreis is heel goed meegevallen. Dat ik tussen al dat mannelijk geweld goed kon standhouden, vond ik leuk. Heel leuk zelfs. Het was fantastisch om het hen bergop af en toe moeilijk te maken”, glimlacht de 27-jarige Beernemse vrijgezel, die dit jaar onder meer vijfde werd in de kwarttriatlon van Brugge. “Het fietsen is mijn beste onderdeel. Begin september neem ik in Knokke deel aan mijn eerste halve triatlon ooit. Ik ben benieuwd…”

4

Ook die andere vrouw op de Puttersreis, Sophie Moerman, heeft een opmerkelijke achtergrond: de echtgenote van Kurt De Soete en mama van Andres (13) en Cato (16) heeft een verleden als paard-rijdster en ontdekte pas vier jaar geleden haar liefde voor de fiets. “Mijn man vond dat ik een echte sport moest doen. Toen mijn buurman, die bij de Putters aangesloten is, me eens vroeg om ook mee te rijden, was ik meteen verkocht. Voor mij was dit niet mijn eerste kennismaking met de bergen, want vorig jaar nam ik in Oostenrijk al deel aan de Tannheimer Radmarathon, een cyclosportieve over 220 kilometer. En net voor deze Puttersreis werd ik ook eerste vrouw in mijn leeftijdscategorie in de Highlander Radmarathon.” De 39-jarige Oostkampse fietst wekelijks op woensdagavond en zondagochtend mee met de Putters. “Bij mij thuis weten ze dat en ze houden daar ook rekening mee. In de toekomst zou ik graag eens de Dolomietenmarathon rijden. Volgens wat ik hoor moet dat een fantastische ervaring zijn.”

DDDD
DDDD

23

Het aantal deelnemers aan de fietsreis. In alfabetische volgorde: Stefaan Blondeel (Assebroek), Stijn Boel (Assebroek), Davey Bonamie (Oostkamp), Jonas Bonny (Assebroek), Patrick Carbonez (Lichtervelde), Serge Decorte (Jabbeke), Patrick Degryse (Oedelem), Dimitri Demeyere (Beernem), Bram Lammens (Assebroek), Jan Maes (Ruddervoorde), Olivier Mahieu (Dudzele), Sophie Moerman (Oostkamp), Christof Naessens (Zwevezele), Wouter Peeters (Oostkamp), Julie Sap (Beernem), Esteban Talloen (Waardamme), Filip Vanclooster (Gits), Tom Vandenbussche (Roeselare), Kevin Vandewiele (Oostkamp), Boris Van Ryckegem (Oedelem), Tom Verhoeven (Oostkamp), Benny Verstraete (Oostkamp) en Stijn Voet (Aalter).

39,5

De gemiddelde leeftijd van het gezelschap. Julie Sap, was met haar 27 jaar het jongste veulen, terwijl de oudste en meest ervaren krijger, Filip Vanclooster, momenteel 55 lentes op zijn teller heeft staan.

73,1

Het gemiddelde gewicht (in kilogram) van de 23-koppige bende. Wouter Peeters moest met zijn 56 kg het minst aantal kilo’s bergop meesleuren. Bram Lammens van zijn kant trok met een droge 87 kg aan de haak de cols in, goed voor 62 drinkbussen van een halve liter extra in vergelijking met Peeters. Doet u het hem na?

573,5

De afstand (in kilometer) die over vijf ritten werd afgehaspeld. De langste rit telde 136,1 km, terwijl de kortste etappe op de laatste dag 80,4 km opleverde.

10.358

Het aantal hoogtemeters dat tijdens de Puttersreis werd overwonnen. Daarbij stonden tien beklimmingen van minstens tweede categorie op het programma: Beatenberg (1.202m), Stechelberg (922m), Grosse Scheidegg (1.965m), Guggisberg (1.115m), Jaunpass (1.510m), Grimselpass (2.169m), Furkapass (2.433m), Sustenpass (2.228m), Grundbach (857m) en Gurnigel (1.611m). In de koninginnenrit vanuit Meiringen, met drie tweeduizenders, werd maar liefst 3.667 meter hoogteverschil overwonnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier