Witte kater in Avekapelle sluit vriendschap met prijsduiven

Redactie KW

André Hendryckx, gepensioneerd spoorwegbediende, is een begeesterd duivenliefhebber. Hij doet enkel mee aan internationale vluchten en heeft telkens resultaat. Zijn grote witte kater komt overigens verrassend goed overeen met de gevederde vriendjes.

De voordeur laat zien dat dit huis het juiste adres is: een kleurrijke duif siert de huisbel. Al snel wordt duidelijk dat de passie van André een wereld op zich is, met eigen gewoonten, wetten en spelregels. André spreekt een duiventaal, die voor een buitenstaander vol mysteries zit. Hij toont foto’s, tabellen en toestellen van vroeger en nu om de tijd van aankomst van de duiven te registreren. De vrouw van André, Magda Lanoye (66), kijk tv, terwijl een grote, witte kater vredig op een kussen naast haar slaapt. Zo’n stevige kater? Hoe kun je dat met al die duiven combineren? Al snel blijkt dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn.

Paradijselijke kat

Wat André over de kat des huizes vertelt en laat zien, is op zijn minst merkwaardig te noemen. “De duiven zitten soms in het grasveld als de kat daar is. Hij kent de duiven en doet hen totaal geen kwaad. Integendeel, ze komen soms op zijn rug zitten. Maar als er een vreemde duif landt, dan gaat hij daartegen tekeer.”Het is moeilijk te geloven. Ook in het duivenhok levert dat geen problemen op. De kat zit in de nek van André terwijl hij een van zijn beste duiven vast neemt. Er is totaal geen vijandschap of angst of agressie. De duiven fladderen zelfs niet. Een opmerkelijke wapenstilstand dus.

(AC)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier