West-Vlaamse politiezones voorzichtig positief: “Meer bewustwording”

Ook in Oostende werd er gecontroleerd afgelopen weekend, zoals hier aan de A10. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Bert Vanden Berghe

De maatregelen werden afgelopen weekend grotendeels opgevolgd, zo klinkt het bij verschillende politiezones. Waakzaamheid blijft geboden. “Onze agenten weten ook steeds beter waar ze moeten op letten.”

Het afgelopen zonnige weekend zorgde ervoor dat er op voorhand een grote ongerustheid was dat de maatregelen rond het coronavirus niet zouden nageleefd worden. Na enkele weken dreigt de aandacht van veel mensen te verslappen, al benadrukt het Crisiscentrum dat we ons moeten blijven houden aan de vooropgestelde richtlijnen, kwestie van het aantal besmettingen en uiteraard ook dodelijke slachtoffers zoveel mogelijk te beperken.

Navraag bij een aantal politiezones in de provincie leert ons dat de burgers de maatregelen ook dit weekend vrij goed naleefden. “We hebben vooral gecontroleerd op invalswegen”, klinkt het bij politiezone Brugge. “De vaststellingen die we deden, gingen vooral over samenscholingen. Er werden extra patrouilles ingezet, ook met de fiets. Dat zorgt voor een betere aanspreekbaarheid. Het is niet de bedoeling dat we gratuit met boetes zwaaien, maar bij samenscholingen treden we wel kordaat op, omdat de kans op besmetting veel groter is. Maar over het algemeen kunnen we tevreden zijn.”

Begripvolle reacties

Een gelijkaardig geluid valt ook te rapen bij de politiezone Tielt. “Van de 619 auto’s die we controleerden, werden er 12 niet-essentiële verplaatsingen vastgesteld. Het aantal samenscholingen bedroeg een zestiental. Mensen zijn ook begripvol, merken we. Ze hebben door dat het in hun eigen belang is, en dat we zeker geen heksenjacht willen organiseren.”

Bij de politiezone Arro Ieper zijn ze iets kariger met cijfers. “Maar de overgrote meerderheid houdt zich wel aan de maatregelen, merken we. De vaststellingen liggen in elk geval in de lijn van de verwachtingen. Onze politiemensen weten ook steeds beter waarop ze moeten letten. Maar er werd niets buitensporig gemeld.”

Ook politiezone Westkust, dat onder meer De Panne, Koksijde en Nieuwpoort behelst, meldt niets buitensporigs. “We merken dat er een zekere bewustwording is gegroeid bij de mensen en dat de oproep om weg te blijven van de kust, grotendeels werd nageleefd. We kunnen alleen maar oproepen om dat blijven te doen en we hopen dan ook dat mensen dat blijven respecteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier