Waregemse school herdenkt Wapenstilstand: “We willen dat jonge mensen ook nu nog wakker blijven voor vrede”

Drie leerlingen spelen de Last Post aan het begin van de herdenking. © Foto PNW
Redactie KW

Vrijdag verving het Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartinstituut het eerste lesuur van de schooldag door een herdenking aan Wapenstilstand. Alle leerlingen werden opgeroepen om witte kleren te dragen en kregen een klaproosje om te dragen tijdens de serene plechtigheid. “Waarom? We willen dat jonge mensen ook nu nog wakker blijven voor vrede”, klinkt het.

De plechtigheid was een initiatief van lerares godsdienst Isabelle Amerlynck, in samenwerking met alle vakleerkrachten en het pastorale team van de middelbare school. “Aanstaande zondag is het 11 november, Wapenstilstand en dat is ook een beetje de afsluiter van de herdenkingsactiviteiten rond de Eerste Wereldoorlog”, vertelt ze. “Maar we willen niet dat onze leerlingen, en jongeren in het algemeen, vergeten hoe gruwelijk oorlog was en is. Ze moeten ook in de toekomst wakker blijven voor het belang van vrede.”

“De leerlingen werden deze week ook voorbereid op de plechtigheid”, gaat Isabelle verder. “Tijdens de lessen godsdienst kregen ze allemaal lessen over Wereldoorlog I, waarin ook linken gelegd werden met de vluchtelingencrisis en de problematiek in Syrië.” Deze lessen pasten in de reeks projecten die de school opzette rond de Eerste Wereldoorlog. “Zo stond de poëzievoorstelling van de eerstejaars ook in het teken van oorlog en gaan de vijfdejaars ieder jaar op tweedaagse naar de Westhoek.”

Sergeant Paul Smithhisler

Er werd in de lessen ook gewerkt rond het verhaal van sergeant Paul Smithhisler. “Dat was een Amerikaanse soldaat die de linies in kaart bracht tijdens de oorlog“, vult geschiedenisleerkacht Carmen Coussement aan. “Op een gegeven moment zwom hij ‘s nachts samen met Frank Burke de Schelde over in Oudenaarde om de stellingen van de Duitsers te verkennen. ‘s Ochtends worden ze echter aangevallen door Duitse soldaten met een gifgasgranaat en redt Burke zijn sergeant door hem het enige gasmasker te geven”, zegt ze nog.

De plechtigheid van vrijdagmorgen werd opgeluisterd door het Sjaloomkoor van de school en afgewisseld met teksten die voorgelezen werden door leerkrachten en leerlingen. De ‘Last Post’ werd gebracht door drie leerlingen, net zoals het laatste nummer. “Een van onze leerlingen, die doedelzak speelt, stelde namelijk spontaan voor om mee te werken aan de herdenking“, zegt directrice Dona Beunens. “Een mooi gebaar, maar we zijn natuurlijk fier op alle leerlingen en collega’s die meewerkten aan deze plechtigheid.”

(PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.