Ingetogen herdenkingsfakkeltocht door de straten van Veurne

© (Foto JT)
Redactie KW

Zondagavond, 11 november, stipt om 18 uur vertrokken 200 wandelaars met fakkel voor een tocht door het centrum van Veurne. Samen met gids Miguel Bouttry vatte de tocht aan in het stadspark bij de recent aangeplante vredesboom.

Doedelzakspelers begeleidden de groep. Bij het pas opgerichtte monument van sasmeester Kemp in de Sasstraat werd halt gehouden voor het neerleggen van enkele bloemenkransen. Ook aan de burgerlijke begraafplaats in de Oude vestingstraat werd een bezinningstekst voorgelezen. Op de Grote Markt werd nog even stilgestaan bij de vernielingen die werden aangebracht tijdens WOI en dat 11 november 1918 het startschot was voor de heropbouw van beschadigde gebouwen. Stipt om 19.05u bracht belleman Joris Goens een internationale vredesoproep, dit gebeurde op 140 plaatsen wereldwijd op hetzelfde tijdstip.

Na de fakkeltocht konden de wandelaars genieten van een receptie en een optreden van Lien en Bart in het belevingscentrum ‘Vrij Vaderland’. Zij brachten actuele liederen die de gruwel en zinloosheid van de de oorlog illustreerden. ‘Den Grooten Oorlog tussen de Patatten’ is de titel van hun CD met liederen over waargebeurde verhalen uit de oorlog geïllustreerd met filmmateriaal en dias.

Geïnteresseerden konden nog de tijdelijke tentoonstelling over leven en werk van Joe English bezoeken.

(JT – Foto JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.