VRT distantieert zich van boek De keizer van Oostende

Redactie KW

Deze week verschijnt bij uitgeverij Van Halewyck het boek De keizer van Oostende van Luc Pauwels en Wim Van den Eynde. Beiden zijn als journalist werkzaam voor VRT Nieuws. Het boek deed al flink wat stof opwaaien en nu distantieert de VRT zich van de publicatie. “Het boek is echter geen publicatie van de VRT en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de nieuwsdienst. De hoofdredactie was op de hoogte dat beide journalisten aan een boek werkten, maar niet van de gedetailleerde inhoud ervan”, klinkt het.

“Het redactiestatuut eist dat journalisten steeds nauwkeurig te werk gaan, zowel naar aanpak als inhoud. Dit geldt ook voor activiteiten die journalisten buiten VRT Nieuws verrichten”, aldus een mededeling van de VRT. “Daarnaast moeten journalisten die opiniërende uitspraken doen er voor zorgen dat die opiniëring duidelijk wordt onderscheiden van de informatie en duiding van de VRT-nieuwsdienst. De journalist wordt geacht duidelijk te maken dat hij spreekt in eigen naam en niet namens de openbare omroep.”

Advies gevraagd

Aan de deontologische adviesraad werd inmiddels om advies gevraagd. Ook voor de raad moet de komende dagen duidelijk worden of de geloofwaardigheid van beide journalisten door deze publicatie wordt ondergraven. Zolang er geen duidelijkheid is over de juiste toepassing van de deontologische regels door de betrokken journalisten, zullen Luc Pauwels en Wim Van den Eynde tijdelijk geen VRT-reportageopdrachten uitvoeren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten