Zone 30 in Kortrijk wordt groter: 8 op de 10 straten beperkt tot 30 per uur

De Budastraat in Kortrijk is al een tijdje zone 30. Vanaf begin volgend jaar worden er nog 54 straten in Kortrijk en deelgemeenten aan dat regime toegevoegd. © KDS
Olaf Verhaeghe

Maandag wordt op de gemeenteraad voorgesteld om de zone 30 in Kortrijk met 54 straten uit te breiden. In totaal zal in bijna acht op de tien straten in Kortrijk de snelheidslimiet op 30 kilometer per uur gelegd worden. Vanaf januari is de maatregel van kracht.

Het Kortrijkse stadsbestuur heeft plannen om de zone 30 in het stadscentrum en de deelgemeenten uit te breiden. Maandag wordt op de gemeenteraad gevraagd om 54 straten toe te voegen aan die zone 30. “Het gaat vooral om verblijfs- en woongebieden waar de woonfunctie centraal staat“, duidt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A). “In een zone 30 is er minder kans op een ongeval én als er toch een ongeval gebeurt, zijn er minder (zware) letsels. Zo daalt de kans op overlijden na een aanrijding met 45 procent wanneer de maximumsnelheid op 30 per uur ligt in vergelijking met wanneer je 50 kilometer per uur mag rijden.”

“Ook voor de wijkbeleving is de maatregel van belang”, aldus de schepen nog. “In een zone 30 wordt minder lawaai geproduceerd door gemotoriseerde voertuigen en wordt een kalmere omgeving gecreëerd.” Vandaag maakt al 74,3 procent van de Kortrijkse straten deel uit van de zone 30. Straks wordt dat 79 procent, bijna acht op de tien dus. De uitbreiding zal na de goedkeuring op de gemeenteraad worden ingevoerd in januari en februari volgend jaar. Alle bewoners van de nieuwe zones 30 worden per brief op de hoogte gebracht.

In het huidige mobiliteitsplan werd opgenomen dat alle verblijfsgebieden het zone 30-statuut dienen te krijgen. Met deze beslissing wordt daar nu gevolg aan gegeven, door de resterende woon- en verblijfsgebieden, waar nu nog een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur toegelaten wordt, mee op te nemen in de zone 30. Er waren immers nog een aantal zones in Marke en Heule die niet werden aangepast naar het zone 30-regime.

Concreet gaat het om volgende straten:

Heule Roeselaarsestraat (na heraanleg), Steenstraat (tussen R8 en Mellestraat, na heraanleg), Peperstraat (tussen Kortrijksestraat en Goethalslaan en tussen Goethalslaan en nr 166a), St. Godelievestraat, Stijn Streuvelslaan, Stadelaan en J. Vandervaetstraat.

Marke Aardweg, Leieweg, Hermelijnstraat, Koedreef, Kokuitplein, M. Vandewielestraat, Hemelrijkstraat, Debrabanderestraat, P. Vandeghinstestraat, Vagevuurstraat, Halewainstraat, Pater Omer Devosstraat, Moteweg, Kleine Pontestraat, Kalvariestraat, Keizerstraat, Kardinaalstraat, Watervalstraat, Beginnestraat, Klarenhoek, Keiweg, Hector Casteleinstraat, Rode Dreef, Baron J De Bethunelaan, Van Belleghemdreef, Preshoekstraat (deel tussen Vagevuurstraat en rotonde Gladiatorenstraat), Broeders Van Dalestraat, A. Vesaliusstraat, Poortersstraat, Groeningebosstraat, Mgr. Callewaertstraat, Lindestuk, Pastoor Slossestraat, K. Plantijnstraat, G. Mercatorstraat, Priester Socquetstraat, Gymnasiastraat, Apollostraat, Zeusstraat, Spartacusstraat, Diagorastraat, Olympiadeplein, Gladiatorenstraat, Arenastraat, Oude Bergstraat en Wolverijdreef.

Bissegem Kruiskouter.

Aalbeke Steertstraat.

Kortrijk St. Denijseweg (zuidelijk deel) en Wandelingstraat (tussen Veemarkt en Pluimstraat).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier