“Zo kan het niet verder”: handelaars hopen te overleven in “vuilste straat van West-Vlaanderen”

De handelaars zijn de wegenwerken in hun straat beu. © TP
Redactie KW

Op de werf van de Ieperse Dikkebusseweg zitten de handelaars met de handen in het haar. Sinds corona lijdt hun zaak nog steeds door aanhoudende werken. “Personeel wordt te duur, dus probeert mijn gepensioneerde vader zoveel mogelijk te helpen.”

“Welkom in de vuilste straat van West-Vlaanderen.” Net voor de doortocht van storm Louis toonde Bert Vandenbussche (45) de modder in de Ieperse Dikkebusseweg, waar werken bezig zijn sinds september 2021. “Eerst corona en dan hinder door wegenwerken, die maar blijven duren: een catastrofe voor de lokale handelszaken”, zucht Bert.

“Ik baat vishandel, traiteur en feestzaal De Zeeparel uit. We zijn slecht bereikbaar en door de lange periode blijven klanten weg. Het wordt heel moeilijk om hen terug te winnen. Wat parking tegen Pasen zou deugd doen. Hopelijk kan ik hier straks het 25ste jaar van de zaak vieren met een mooie nieuwe straat en bloeiende handel zoals voorheen.”

Aanrijdingen

“Het water staat hier”, wijst Willy Derous (72) naar z’n lippen. Zijn 48-jarige dochter begon er zes jaar geleden Nathalie’s Broodhuis. “Ik ben gepensioneerd, maar help haar zoveel ik kan: personeel inschakelen wordt te duur. Het verkeer dat wordt omgeleid via nauwe straatjes reed al meermaals tegen onze geparkeerde wagens. Zo kan het niet verder, anders gaan we helemaal kopje onder.”

“Ik opende mijn hengelsportzaak hier vijftien jaar geleden en het was dan al een slechte straat”, vindt Steve Salomez (50). “De werken zijn dus nodig en we nemen de arbeiders niks kwalijk, maar er loopt van alles verkeerd: vertraging door een faillissement, te weinig arbeiders, te veel geruzie… en ze voorspellen straks weer regen. Het blijft maar duren.”

Zo snel mogelijk

De heraanleg van de gewestweg gebeurt door het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer. Ives Goudeseune, Iepers schepen van Openbaar Domein (Vooruit), neemt het op voor de werklui. “Wat ik weet is dat al wie daar aan het werk is, hun uiterste best doet om zo snel mogelijk de werken uit te voeren”, zegt hij. “Als er problemen zijn, weten de inwoners wie ze moeten contacteren. En dat het vuil is, dat klopt, maar wat verwacht je met de weersomstandigheden waarin er moet gewerkt worden? Binnen een paar weken zijn we de Pannenhuisstraat voorbij en zal het wat makkelijker gaan. Als het weer het toelaat.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier