‘Werf van de eeuw’ blijft aanslepen, beslissing in procedure Leiewerken pas voor helft 2025: “Wel al aannemer zoeken”

© GF
Redactie KW

De Leiewerken in Menen blijven voorlopig grotendeels bij plannen. Het beroep dat werd aangetekend zorgt ervoor dat er opnieuw vertraging is voor de aanleg van een nieuwe centrumbrug. Er zal pas in de helft van 2025 een beslissing vallen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De Vlaamse Waterweg zoekt wel al een aannemer: “Willen klaar zijn als beroepsprocedure is afgerond.”

Al 31,8 miljoen euro gespendeerd aan de aankoop van 130 woningen en percelen om de werken mogelijk te maken. Die werken – een nieuwe centrumbrug en verfraaide Leieboorden in Menen – kosten ook nog eens 45 miljoen euro. En dan is er nog de fiets- en voetgangersbrug van 12,2 miljoen die op 21 september wordt ingevaren.

‘De werf van de eeuw’ werd het genoemd. Dat sloeg vooral op de omvang en kostprijs van de metamorfose van het Menense middelpunt, maar intussen lijkt die eeuw ook op de aanslepende procedure kunnen duiden. In 2020 werd al gewezen op de vertragingen, maar met de definitieve plannen en simulatiebeelden was de hoop groot dat de werken zouden starten in 2022.

Maar intussen is er nog maar weinig veranderd. De afbraak van de resterende panden, de bouw van de nieuwe centrumbrug en de stadsvernieuwing kunnen nog niet opstarten omwille van een lopende beroepsprocedure die werd ingesteld tegen de eind 2023 afgeleverde omgevingsvergunning. De Vlaamse Waterweg verwacht een uitspraak door de Raad voor Vergunningsbetwistingen wel pas halverwege 2025.

Aannemer

Er zal dus nog weinig veranderen tot er een uitspraak is. Al wil de Vlaamse Waterweg niet bij de pakken blijven zitten. Zo moeten er nog enkele onteigeningen plaatsvinden. Er wordt daarnaast ook al werk gemaakt van de aanstelling van een aannemer, waarvoor het bestek deze zomer wordt gepubliceerd.

“We zullen klaar zijn om effectief de spade in de grond te steken wanneer de beroepsprocedure is afgerond”, zegt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv. “De afbraak van de leegstaande panden wordt immers best zo snel mogelijk aangevat.”

In tussentijd willen de stad Menen en de Vlaamse Waterweg de leegstaande panden tijdelijk aankleden en de braakliggende terreinen invullen. Dat laatste gebeurde al met onder meer een speelpleintje en mountainbikeparcours. In een verder verleden werd met ‘De Panden’ een tijdelijke invulling gegeven aan enkele leegstaande gebouwen. (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier