Aftrap van grootse Leiewerken: complete make-over voor Menen

De Leiewerken zijn nu echt begonnen.©Nicolas Verhaeghe Nicolas Verhaeghe
De Leiewerken zijn nu echt begonnen.©Nicolas Verhaeghe Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Donderdag 3 december zijn de eerste grote afbraakmomenten in Menen van start gegaan voor de Leiewerken. De voorbereidingen begonnen al na de herfstvakantie, maar het echte werk begon pas donderdagvoormiddag. De eerste gebouwen in de Oostkaai in Menen gaan onherroepelijk tegen de vlakte.

Menen staat nu definitief aan de vooravond van de Leiewerken, die het gezicht van de stad fundamenteel zullen veranderen en de hele regio zullen klaarmaken voor het transport van de toekomst. De Leiewerken maken deel uit van Seine Schelde Vlaanderen, het grootscheeps binnenvaartproject van De Vlaamse Waterweg nv, met steun van de Europese Unie.

Belangrijk project

Op de Leie vervoert men momenteel een equivalent van 580.000 vrachtwagens per jaar. “Zonder binnenvaart zouden die vrachtwagens onze wegen dichtslibben”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD). Menen krijgt twee nieuwe bruggen en de Leie-oevers gaan er dus helemaal anders uitzien. Voor zowel de werken zelf als het verwerven van woningen en gronden wordt bijna 67 miljoen euro voorzien. Er wordt halsreikend uitgekeken naar deze ingrijpende stadsvernieuwing aan en rond de Leieboorden in het hart van Menen. Dit grote project is niet alleen van belang voor de binnenvaart langs het traject van Seine Schelde Vlaanderen, het geeft ook een groot deel van Menen een volledig nieuwe aanblik met tal van nieuwe kansen voor de inwoners, handelaars én bezoekers.

Tot volgende zomer

De aangestelde aannemer voor deze ontmanteling in de Oostkaai nam in ieder geval alle nodige voorzorgsmaatregelen tijdens de start van de sloop. Om veiligheidsredenen roept De Vlaamse Waterweg nv op om weg te blijven en niet te komen kijken naar de afbraak. De afbraakwerken beginnen ook niet overal tegelijk, ze verlopen per zone in zes fasen in totaal, die elk na elkaar opstarten. De aannemer ontmantelt telkens eerst omzichtig alle gebouwen en pas daarna start de eigenlijke sloop. Na een vijftal maanden zal een zone worden afgewerkt. Alle afbraakwerken samen zouden moeten duren tot volgende zomer.

Hinder beperkt

Ongeveer gelijktijdig met de sloop in de Oostkaai starten ook de voorbereidingen in de tweede zone tussen de Halewijnstraat, de Demeystraat en de Rijselstraat. Ongeveer een maand later zal het dan de beurt zijn aan de zone aan de andere kant van de Demeystraat en daarmee volgen dan de panden in de Westkaai. Bijna alle straten zullen tijdens de sloopwerken bereikbaar blijven en er zal ook altijd doorgang mogelijk blijven voor fietsers en voetgangers. In de zones waar gewerkt wordt, zal er een plaatselijk parkeerverbod van kracht zijn. De aannemer voorziet ook maatregelen om de sloopwerken zo veilig mogelijk te laten verlopen. Stof zal worden beperkt door een vernevelingssysteem en geluidshinder wordt verminderd dankzij het gebruik van moderne, stillere materialen.

Veel groen

Het afgelopen jaar dachten ruim 500 Menenaars een laatste keer mee over het ontwerp de Leie-oevers op een infomarkt of via een digitale bevraging. Ontwerpers hielden daarmee rekening voor het finale ontwerp en zo hebben ze extra aandacht besteed aan veel groen met uitkijkpunten op het water, plekken waar het gecontroleerd mag verwilderen en veel ruimte voor fietsers, wandelaars, lopers of wie wil spelen op een grasveld. De ruimte onder de bruggen zal niet verloren gaan. Na de sloop zal er ook wat gebeuren op de vrijgekomen braakliggende terreinen. Wat er gaat gebeuren werd mee bepaald door de Menenaars zelf. De pop-up ontmoetingsplek blijkt het meest populair en komt er dus zeker. Maar De Vlaamse Waterweg nv en de stad Menen willen méér doen. De vijf meest gekozen activiteiten kunnen mogelijk allemaal een plek krijgen vanaf de zomer van 2021.

Digitale brainstorm

Voor de uitwerking van de activiteiten slaan verschillende diensten van de stad Menen de handen in elkaar. Niets ligt al vast, maar er zijn al wel verschillende plannen. Zo zal Boulevard Solar op de terreinen neerstrijken en worden creatieve ideeën en speelelementen uitgewerkt. Verschillende stadsdiensten bekijken samen met De Vlaamse Waterweg nv hoe en waar er een oefenterrein voor mountainbikes, een hondenweide en een eetplek kunnen komen. Een aantal Menenaars gaven zich op om verder mee te denken over de concrete uitwerking en binnenkort worden zij uitgenodigd voor een digitale brainstorm.

Naast de nieuwe look voor de Leie-oevers wordt de huidige brug in de Rijselstraat vervangen door een nieuwe, open brug. De eigenlijke Leiewerken in het centrum starten pas ten vroegste in de tweede helft van 2022. Ter hoogte van het Barakkenpark komt een nieuwe fiets- en voetgangersbrug. Daarvoor loopt nu de procedure voor de omgevingsvergunning. Als alles goed gaat, starten de werken aan deze fiets- en voetgangersbrug al volgend najaar. Die werken zullen ongeveer anderhalf jaar duren. Alle werken samen moeten afgerond zijn in 2025. (Nicolas Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier