Voorbereidende werken aan verlenging verlaagde Leieboorden starten maandag

De nieuwe verlaagde Leieboorden. © Stad Kortrijk
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Vanaf maandag 3 april starten de voorbereidende werken aan de Leieboorden op de Dolfijn-, Kasteel- en Reepkaai. De werken zullen allicht tot eind mei duren. De eigenlijke aanleg van de verlaagde Leieboorden staat pas na de zomer gepland.

De voorbereiding van de werken aan de Leieboorden op de Dolfijn- en Kasteel- en Reepkaai zullen op maandag 3 april aangevat worden. Een eerste stap is de onderboring door nutsmaatschappijen.Tussen 3 april en vrijdag 5 mei worden de leidingen die nu nog onder de Leiebrug tussen Leie- en Budastraat hangen tot onder de Leie gebracht.

De Dolfijnkaai is tijdens die periode dicht. Enkel voetgangers kunnen nog door.

Verder gaan het park, het wandelpad en de speelzone bij Buda-eiland dicht, van de Budastraat tot aan de Kasteelbrug. De nieuwe Reepbrug is tijdens de periode van de eerste fase van de werken ook niet toegankelijk.

Vanaf maandag 8 mei start de tweede stap: een archeologisch onderzoek aan de Dolfijnkaai dat tot maandag 5 juni zou duren. In een derde stap worden de nutsleidingen gefaseerd, voornamelijk in de voetpadzones. Dit staat vanaf eind mei geprogrammeerd.

Vlnr. Axel Weydts, Dries Baekelandt, Ruth Vandenberghe, Kelly Detavernier, Lieven Dejonckheere, Lieven Vandeputte en Wout Maddens stelden eind mei 2022 de verlenging van de verlaagde Leieboorden voor.
Vlnr. Axel Weydts, Dries Baekelandt, Ruth Vandenberghe, Kelly Detavernier, Lieven Dejonckheere, Lieven Vandeputte en Wout Maddens stelden eind mei 2022 de verlenging van de verlaagde Leieboorden voor. © MD

5,35 miljoen euro

De eigenlijke werken voor de verdere verlaging van de Leieboorden starten na de zomer in 2023. Meer uitleg hierover volgt allicht in juni. De nieuwe verlaagde Leieboorden worden rond de zomer van 2024 geopend.

Stad Kortrijk investeert 5,35 miljoen euro voor de heraanleg van de Dolfijnkaai en Kasteelkaai, de Kasteelbrug en de eerste ingrepen aan de Reepkaai. De Vlaamse Waterweg investeert mee voor het vervangen van de Leiebrug, de Handelskaai en de afwerking van de Reepkaai.

Feestelijke opening

De verlaagde Leieboorden werden in 2018 feestelijk geopend en zijn een trekpleister bij heel wat Kortrijkzanen en bezoekers. Het project kreeg in 2019 zowel de jury- als publieksprijs voor ‘Beste Publieke ruimte voor Vlaanderen en Brussel’. Op 18 mei 2022 kondigde het stadsbestuur aan de Kortrijks verlaagde Leieboorden te zullen verlengen.

“Met de opwaardering van de verlaagde Leieboorden zijn ook het aantal horecazaken toegenomen, het is dus echt het kloppend hart van onze stad geworden. We starten nu met de volgende fase van de vernieuwing. Zo geven we de Leie nog meer terug aan de Kortrijkzanen”, klonk het toen bij Ruth Vandenberghe, burgemeester van Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier