Konterdambrug over A10 wordt begin volgende maand definitief afgebroken

De afbraak van de Konterdambrug kan eindelijk van start gaan.© JRO
De afbraak van de Konterdambrug kan eindelijk van start gaan.© JRO
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

In de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 februari wordt de brug aan de gemeenteweg Oprit, beter bekend als de Konterdambrug, over de A10 in Oostende afgebroken. De brug werd eerder al afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

“De afbraak van de Konterdambrug is absoluut noodzakelijk en kan nu eindelijk van start gaan. Er zal een tijdelijke fiets- en voetgangersbrug geplaatst worden in afwachting van een definitieve nieuwe brug. In de loop van 2021 wordt er een studiebureau aangesteld, momenteel loopt de aanbestedingsprocedure”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Oostends schepen van Mobiliteit Björn Anseeuw is verheugd: “Ik heb er namens de stad altijd voor geijverd dat er een tijdelijke brug komt in afwachting van de nieuwe brug. Ik waardeer dan ook heel erg de inspanningen die het Agentschap Wegen en Verkeer nu doet. Zo blijven de twee delen van de Konterdam verbonden .”

Brug bleek onherstelbaar

Op 20 december 2019 werd de Konterdambrug afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Na herhaalde aanrijdingen bleek de schade aan de brug namelijk onherstelbaar. Uit veiligheidsoverwegingen werd toen beslist om niet langer gemotoriseerd verkeer toe te laten op de brug. Enkel voetgangers en fietsers konden er nog gebruik van maken . Maar de brug is in een zodanig slechte staat dat beslist werd om ze af te breken.

Voor de afbraak van de brug kan starten moeten er eerst voorbereidende werken gebeuren die enkele dagen zullen duren. Vanaf woensdag 3 februari zal het asfalt van het brugdek afgefreesd worden en worden er omheiningen en new jerseys (betonnen stootbanden) geplaatst zodat de werken veilig kunnen verlopen.

Tijdens deze voorbereidende werken wordt maximum één rijstrook ingenomen op de A10 in beide richtingen . De brug zelf is vanaf 3 februari afgesloten voor fietsers en voetgangers. Zij moeten tijdelijk gebruik maken van de fiets- en voetgangerstunnel ter hoogte van de Oudstationstraat en de Guido Gezellestraat. De eigenlijke werken, de afbraak van de brug, starten op vrijdag 5 februari om 20 uur ‘s avonds en duren tot zaterdagochtend 6 februari. Vier ‘ crushers ’ of ‘knijpkranen’ zullen de brug kapot knijpen .

Die avond en nacht wordt de A10 dan in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.