Verkeerschaos bij betoging van landbouwers

© (Foto SB)
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Meer dan duizend landbouwers streken woensdagmiddag neer met hun tractoren in Roeselare. De landbouwers palmden een groot deel van de Rijksweg in en blokkeerden verschillende kruispunten. Met de actie, die voor heel wat verkeershinder zorgde in Roeselare en omstreken, kaarten de landbouwers hun situatie aan. “Met onze actie vertolken we onze grote onvrede en ongerustheid over het uitblijven van een definitief stikstofkader en de vergunningsproblematiek.”

Vanuit gans West-Vlaanderen zakten landbouwers woensdagmiddag af naar de Rijksweg in Roeselare. De landbouwers parkeerden hun tractor op de drukke verbindingsweg waardoor er verder geen verkeer meer door kon. De actie had onmiddellijk een geweldige impact op het verkeer in en rond Roeselare. “We zitten met heel wat vragen naar de toekomst toe. Zo is er heel wat onzekerheid omtrent de vergunningen voor landbouwers en ook het stikstofdossier zorgt voor heel wat vragen bij de landbouwers. Zoals het er vandaag aan toe gaat kunnen we als landbouwer niet meer ondernemen. We hopen dat er iets zal veranderen na deze actie, desnoods houden we nog nieuwe acties”, aldus Joris Vande Vyvere, provinciaal voorzitter van de Boerenbond.

De landbouwers maken zich vooral zorgen omtrent hun jonge collega’s. “De toekomst is aan de jonge gasten, maar voor hen is er weinig perspectief. We hopen allemaal dat we opgevolgd worden door een van onze kinderen, maar in deze omstandigheden is dat niet zo evident”, aldus landbouwer Gabriël Bellegeer uit Hooglede die mee deelnam aan de actie. De Landelijke Gilde en de Boerenbond, de organisatoren van de actie, beloonden de meer dan duizend deelnemers aan de actie met een gepast Sinterklaasgeschenk.

Eenzelfde verhaal horen we bij Rik Vanwildemeersch uit Hooglede. “Mijn zoon heeft recent het landbouwbedrijf overgenomen, maar in dit kader is het echt niet gemakkelijk werken voor de jonge landbouwers. We hopen dat er vanuit het beleid snel actie ondernomen wordt inzake vergunningen en dergelijke.” De landbouwers hopen dat er snel een signaal komt van minister Zuhal Demir. “Met een dergelijk actie laten we duidelijk zien dat we het niet pikken dat de regering blijft spelen met de toekomst van duizenden bedrijven en gezinnen. De landbouwers maken zich terecht zorgen over het toekomstgericht verderzetten van hun bedrijf dat vaak over generaties heen werd opgebouwd. De maat is stilaan vol”, aldus Georges Van Keerberghen, ondervoorzitter van de Boerenbond nationaal.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.