Shop & Go-plaatsen krijgen sensoren voor betere controle

© LVW
Redactie KW

Alle parkeerplaatsen Shop & Go voor kortparkeren gedurende 30 minuten worden vanaf januari uitgerust met een slimme sensor. Dit moet leiden tot een betere controle. Wie zich niet houdt aan de parkeertijd, riskeert een retributie van 30 euro.

“Op de parkeerplaatsen Shop & Go staan momenteel bepaalde voertuigen een dag lang geparkeerd. Er is geen controle op”, zegt schepen Bart Pynket (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project). “Ik krijg heel wat klachten van handelaars. Die sensoren meten op basis van licht wanneer er iets boven staat. Dit werkt niet op basis van nummerplaatherkenning.”

Eén sensor kost 200 euro. In Wervik en Geluwe zijn er in totaal 33 parkeerplaatsen Shop & Go. De controle door het vooraan in de auto leggen van de blauwe schijf vervalt. Hierdoor zullen de signalisatieborden moeten worden aangepast. Tevens wordt een onderbord voorzien met de dagen en uren waarop de 30 minutencontrole van toepassing is.

Rolstoel

De controles zullen door de politie worden uitgevoerd en vanaf januari ook door het parkeerbedrijf Parko Kortrijk. Tom Durnez (CD&V) vindt het niet kunnen dat de beperkte parkeerduur van dus maximum 30 minuten op de parkeerplaatsen Shop & Go ook geldt voor personen die beschikken over een gehandicaptenkaart. Die mensen zullen er ook niet meer onbeperkt kunnen parkeren.

“Iemand in een rolstoel haalt het soms niet om in een half uur boodschappen te doen en zijn of haar rolstoel in en uit te laden”, zegt Tom. “We moeten het die mensen met een fysieke beperking niet moeilijker maken dan dat het al is en mogen hen dat niet aandoen. Dat Shop & Go ook geldt voor personen die beschikken over een gehandicaptenkaart vind ik echt een heel verkeerde beslissing. Ik heb het daar echt moeilijk mee. 30 minuten is voor die mensen echt te kort.”

Annuleren

“Als dit zou leiden tot beboeting van een andersvalide, dan kunnen we dat ten allen tijde bespreken met Parko en zullen we alles in het werk stellen om dat te annuleren”, reageert de bevoegde schepen. “Dat beloof ik. Technisch kan het niet want een sensor maakt geen onderscheid tussen iemand met of zonder een andersvalidenkaart. De essentie van Shop & Go wordt voor iedereen hetzelfde.”

CD&V is tegen de installatie van sensoren. “In grootsteden is het voorzien van parkeersensoren normaal maar hier is dat niet op maat van Wervik”, aldus fractieleider Bercy Slegers. “Elke euro voor sensoren is een zotte uitgave.”

Op vandaag kunnen personen met een handicap onbeperkt in tijd parkeren op een Shop & Go-plaats . Dit stemt volgens de stad niet overeen met de opzet van deze parkeerplaatsen. Er verschillende specifiek afgebakende parkeerplaatsen voor personen met een handicap. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier