https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oppositieraadslid Laurent Hoornaert klaagt bordenjungle aan

Rond het standbeeld van Guynemer is het uitkijken.©Philippe Corneillie PCO
Rond het standbeeld van Guynemer is het uitkijken.©Philippe Corneillie PCO
Redactie KW

De vele omleidingen door een aantal wegenwerken in Langemark-Poelkapelle zorgen voor een ware bordenjungle. Dat zegt raadslid Laurent Hoornaert van oppositiepartij Tope8920. Een filmpje dat hij daarover postte op facebook werd al druk bekeken en becommentarieerd. “We hebben de bevolking en grote bedrijven geïnformeerd”, reageert burgemeester Lieven Vanbelleghem.

Ondertussen werd het filmpje ‘De bordenjungle van Langemark-Poelkapelle’ volgens producent Laurent Hoornaert al bijna 5.000 keer weergegeven en zo’n 70 keer gedeeld. “Straffe cijfers voor onze gemeente”, laat de fractieleider van Tope8920 weten.

“De vele reacties en commentaren bewijzen dat we als Tope8920 niet alleen staan met onze overtuiging dat het bijna onmogelijk is om je weg te vinden door de talrijke en ingewikkelde omleidingen. Zeker voor vrachtwagens en landbouwvoertuigen vormen de omleidingen een hel”, meent Laurent Hoornaert.

“Het filmpje doet vermoeden dat het gemeentebestuur geen actieve coördinerende rol opnam in de jungle van borden. Hoe kan je dit anders in godsnaam uitgelegd krijgen?”

Geen officiële reactie

“Het klaarblijkelijk gelaten ondergaan van openbare werken die gebeuren door anderen zoals AWV, provincie of buurgemeenten zou geen ingesteldheid mogen zijn van een krachtdadig bestuur. Zoeken naar creatieve oplossingen en desnoods keihard op tafel slaan om zoiets te vermijden, dat moet er gebeuren”, zet Laurent Hoornaert de toon.

“Na één week kwam er nog geen enkele officiële reactie op het filmpje, geen bericht op de gemeentelijke website,… Niks”, stelt Laurent Hoornaert vast.

Geen eigen werken

Er zijn vier openbare werken lopende. “Daar zit geen enkele tussen van de gemeente. Er zijn twee werven, één aan Pilkem met de bevoegdheid van stad Ieper en aan de Vijfwegen voor rekening van Staden. Daarnaast vernieuwt het Vlaams Gewest in Poelkapelle het kruispunt ter hoogte van Aveve en de Bosweg. En ten slotte is de provincie actief aan de Melkweg voor een nieuwe fietsoversteek aan de vrachtingang van Milcobel”, situeert de burgemeester Lieven Vanbelleghem de werken.

“De vooropgestelde planning aan Pilkem is met één maand opgeschoven door slechte weersomstandigheden. Met een redelijke zekerheid kunnen we zeggen dat eind maart de werken richting Boezinge achter de rug zouden moeten zijn, want de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem zal daar passeren. De werken in Pilkem blijven aan de gang, komende van Langemark richting Ieper (Sitra). Wie de autostrade wil bereiken kan doorrijden tot Boezinge via de vierbaansweg.”

Geen eigen werken

“Met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) hebben we erger kunnen voorkomen door te vragen eerst de locatie aan Aveve aan te pakken en pas in april de oversteek Canadien te renoveren. Had men dat niet gedaan moest men omrijden via Bikschote. Als men aan Canadien straks start zullen verkeerslichten geplaatst worden, zodat afhankelijk van de stand van de werken de ene keer het centrum van Langemark niet te bereiken zal zijn en de andere keer richting Zonnebeke geen toegang zal kennen.”

De werken aan de Vrijsbosroute lopen volgens plan. “Daar moet nog een toplaag gegoten worden. De fietsoversteek aan Milcobel zou midden volgende week moeten afgerond worden. Drie jaar terug hadden we daar gekozen voor beton, maar er waren te veel barsten in het wegdek en is opnieuw overgeschakeld op asfalt met betere fundering”, verdedigt de burgemeester de wijziging.

Bedrijven aangeschreven

“Onze eigen asfalteringswerken in de Langemark- en Poelkapellestraat hebben we uitgesteld. In april komen er wel werken in de Boezingestraat om de gevolgen van de twee waterlekken aan te pakken. Dat is ter hoogte van café de Frontduif en de winkel Dag en Nacht.”

“Naar communicatie hebben we in de jongste Infoflash uitvoerig bericht over de werken. De grotere bedrijven werden aangeschreven. Wie de omleidingsborden strikt volgde, kwam juist terecht. Dat is trouwens door onze diensten opgevolgd en gecontroleerd geweest”, besluit Lieven Vanbelleghem. (pco)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.