Oostende maar nipt geslaagd in fietsrapport

Oostende zit voor het fietsrapport onder het Vlaamse gemiddelde © GLO
Gillian Lowyck

De Fietsersbond maakte het fietsrapport van Oostende bekend. De stad haalt slechts een totaalscore van 52,3 op 100 en zit daarmee onder het gemiddelde van Vlaamse steden.

In oktober 2019 vulden 24.394 fietsers in Vlaanderen de publieksbevraging in van de verkiezing Fietsgemeente/-stad 2020. Voor elke stad of gemeente waar minstens 50 fietsers of één procent van het aantal inwoners de enquête invulde, werd een fietsrapport gemaakt.

Op de ranking van de gemeenten met meer dan 50.000 inwoners bekleedt Oostende de negende plaats en valt hiermee onder het gemiddelde van de Vlaamse steden. Oostende haalt een totaalscore van 52,3 op 100.

Fietseling Oostende, de lokale afdeling van de Fietsersbond, is niet tevreden met de resultaten. “Uiteraard zijn we als Werkgroep Fietseling niet blij met dit resultaat maar we hopen dat dit een stimulans kan zijn om vlug werk te maken van een fietsplan. Zo doen we het in de toekomst hopelijk veel beter.”

Overal slechte scores

“Wat ons opvalt is dat Oostende naast een buis in het totaal, op volgende punten evenmin geslaagd is: ‘comfortabel fietsen’ krijgt een 2,4 op 5, ‘kinderen veilig naar school’ een 2,3. ‘Ouderen kunnen met een gerust hart fietsen’ krijgt maar 2,4 en de laagste score 1,9 is weggelegd voor ‘Ik weet waar ik terecht kan met vragen en klachten’. De stad Oostende scoort nergens een 4 op 5. De twee hoogste scores zijn 3,1 op 5 voor aangenaam fietsen en 3,3 voor fietsroute duidelijk gecommuniceerd.”

Meldingen op website

“We kunnen ons de vraag stellen hoe representatief 115 ingevulde enquêtes voor 71.494 inwoners zijn, maar het lijkt ons een aanwijzing voor het gebrek aan betrokkenheid van de Stad Oostende voor het fietsbeleid en de fietsende inwoners”, klinkt het. “Als Werkgroep Fietseling hadden we ondertussen zelf het initiatief genomen om meldingen van Oostendse fietsers te verzamelen via onze website fietselingoostende.be, met de bedoeling die aan het stadsbestuur over te maken. Maar zo kunnen we ook een gegevensbestand aanmaken dat ons zal toelaten de situatie op te volgen en uit te diepen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier