NMBS laat Chiro en KSA uit Knokke-Heist in de steek

Schepen voor Jeugd Annie Vandenbussche wil de gemaakte kosten recupereren. (foto DM)
Redactie KW

Schepen van Jeugd Annie Vandenbussche is zwaar ontgoocheld in de NMBS. Tweemaal in één week liet de vervoersmaatschappij jongeren uit Knokke-Heist die terugkwamen van hun zomerkamp in de steek. “De NMBS faalt zwaar in haar maatschappelijke opdracht.”

Reizen met de NMBS is altijd een avontuur maar jammer genoeg niet in positieve zin. Tweemaal in één week liet de NMBS jongeren uit Knokke-Heist in de steek. De jeugddienst charterde in allerijl autobusvervoer zodat de jongeren van de Chiro en de KSA veilig thuis geraakten. “Onze KSA’ers trokken begin deze maand met zo’n 70 leden naar Vielsalm op kamp. Ze reserveerden tickets om op vrijdag 14 augustus met de trein terug naar Knokke-Heist te reizen”, vertelt schepen Vandenbussche. “Terwijl ze in Vielsalm waren, ontvingen ze een bericht van de NMBS. Daarin stond dat er wegens werken aan het spoor uitgevoerd door Infrabel op 14 augustus geen treinverkeer mogelijk is op de lijn Gouvy-Luik. Er worden vervangbussen ingelegd naar het 60 kilometer verder gelegen Rivage. Maar groepen worden niet aanvaard. De KSA-leiding nam onmiddellijk contact op met de NMBS. Bij de vervoermaatschappij kregen ze simpelweg te horen: “het spijt ons maar wij raden jullie aan om gebruik te maken van een ander vervoersmiddel.” Waarop wij vanuit de jeugddienst alsnog een dubbeldekker hebben gecharterd. Een kost die tot meer dan 1.000 euro oploopt maar die we uiteraard proberen te recupereren.”

In loden hitte

Maandag werd de Chirojngeren, op de terugweg van hun Oost-Vlaams kamp, onder een loden hitte en zonder drinken, aan hun lot overgelaten in een snikheet station in Ninove. “Door een incident op het spoor reden er tussen Ninove en Brussel Zuid geen treinen. Het duurde lang voor onze 70 Chirojongeren, die coronaproof in twee bubbels op kamp trokken, van de exacte situatie op de hoogte werden gebracht. Opnieuw speelde zich daarna hetzelfde liedje af. Er werden vervangbussen ingelegd tot in Denderleeuw maar groepen waren opnieuw niet toegelaten. Toen ik de NMBS contacteerde, kreeg ik een antwoord te slikken dat neerkwam op: trek uw plan! Iets wat wij ook gedaan hebben door onmiddellijk een dubbeldekker te charteren. Wij laten vanuit Knokke-Heist onze kinderen onder strikte coronavoorwaarden op kamp vertrekken maar de NMBS schiet duidelijk tekort in haar maatschappelijke opdracht om jongeren en kinderen veilig op hun plaats te brengen. Men wil onze jeugd op een duurzame manier laten reizen, maar de NMBS laat ze op een schandalige manier in de kou staan.” (Dirk Meulders)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier