Inkomsten boetes in Oostendse straat groter dan parkeergeld

Redactie KW

Op een deel van de Nieuwpoortsesteenweg zijn de inkomsten van parkeerbonnen groter dan de parkeergelden in de automaten en het sms-parkeren. Dat blijkt uit cijfers van Indigo.

Er staan op de Nieuwpoortsesteenweg tussen de Heilig Hartlaan en de Northlaan (woongedeelte Westerkwartier) in totaal 25 parkeerautomaten van Indigo (voorheen bekend als Vinci Park). Gemeenteraadslid Werner Verbiest (N-VA) wilde meer weten over de opbrengsten en vroeg bij de stad cijfers op. Die kreeg ze van parkeerbeheerder Indigo. Uit de cijfers blijkt dat er over een periode van 1 jaar (december 2014 tot november 2015) voor 22.211 euro aan munten werd ingeworpen in de 25 automaten. De piekmaanden liggen tussen mei en oktober. Er waren ook inkomsten uit het SMS-parkeren: voor die automaten werd op 1 jaar tijd voor 6.548 euro per sms betaald. Piekmaand was daar augustus met bijna 5.000 euro inkomsten uit het muntgeld en het sms-parkeren. De totale opbrengst van het spontaan betaalde parkeergeld bedraagt in dat jaar voor die zone in totaal 28.769 euro.

Dat betekent dat het hier hoofdzakelijk over een geldzaak gaat en niet over een parkeerbeleid

Maar uit de cijfers blijkt ook dat er nogal wat parkeerbonnen geschreven worden: 1.373 per jaar, goed voor een extra opbrengst van 34.325 euro. De cijfers doen gemeenteraadslid Werner Verbiest fronsen: “Het was al jaren mijn indruk dat er in die zone, toch over een grote afstand tussen de Heilig Hart laan en de Vercamerschool, weinig auto’s stonden. De automobilisten, niet zelden werknemers van bedrijven, parkeren zich in de aanpalende straten van het Westerkartier. En dat zorgt dan bij die buurtbewoners voor ergernis, want de parkeerruimte in hun buurt staat vol. Er zijn in die zone ook heel weinig winkels. Uit de cijfers blijkt ook dat er eigenlijk maar weinig betaald wordt: 78 euro per dag aan de automaten. Dat betekent dat het hier hoofdzakelijk over een geldzaak gaat en niet over een parkeerbeleid. We pleiten er daarom voor om het betalend parkeren in die zone af te schaffen.”

(efoo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier