Herinrichting zwart kruispunt op Kezelberg komt er niet in 2020

Het kruispunt van de N32 met de Ieperstraat is een van de zwarte punten in onze provincie. © Google Maps
Olaf Verhaeghe

Het blijft voorlopig wachten op de herinrichting van het gevaarlijke kruispunt aan de Kezelberg met de Ieperstraat op de grens van Wevelgem met Dadizele. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) op een vraag van Björn Rzoska (Groen) over een lijst met aan te pakken zwarte punten. “Voor de realisatie van het project zijn nog onteigeningen nodig”, klinkt het.

Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement, Björn Rzoska, legde Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) opnieuw het dossier van de Kezelberg in Wevelgem voor. “Al in 2018 zat het hier volledig vast door onteigeningen. Twee jaar later lijkt er geen vooruitgang te zijn gemaakt”, stelt hij. “De middelen die eerst in 2019 vooropgesteld waren, zo’n 850.000 euro, schoven opnieuw door. Waarom werd dit punt niet vorig jaar aangepakt? En zal het dit jaar daadwerkelijk veiliger worden gemaakt?”

Björn Rzoska fietste in de zomer van 2018 al langs tientallen zwarte punten in Vlaanderen. De Kezelberg was een van zijn haltes.
Björn Rzoska fietste in de zomer van 2018 al langs tientallen zwarte punten in Vlaanderen. De Kezelberg was een van zijn haltes.© a-SLW

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) had geen goed nieuws: “Voor de realisatie zijn nog altijd onteigeningen nodig. Zolang die procedure en ook de procedure van de omgevingsvergunning en aanbesteding niet zijn afgerond, kunnen de werken niet opstarten. Het is dus niet mogelijk om dit kruispunt nog in 2020 opnieuw in te richten.”

Wel gaf minister Peeters uitleg over de voorgestelde maatregelen ter hoogte van het kruispunt. Zo moeten er fietspaden komen, wordt de aansluiting van de Ieperstraat op de N32 breder gemaakt en komen er verkeerslichten. “Het is uiteraard onze bedoeling om het kruispunt zo maximaal mogelijk conflictvrij te maken.”

Of er ook afgescheiden fietspaden langs de drukke N32, tussen Roeselare en Menen, komen, kan de minister niet zeggen. “Op dit moment zijn daar nog geen concrete plannen voor”, stelt ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier