Elektrische deelfietsen laten nog altijd op zich wachten

Voorlopig nog geen elektrische deelfietsen aan het Torhoutse Fietspunt. © JS
Johan Sabbe

Op 4 mei keurde de gemeenteraad het uitrollen van het stedelijke deelsysteem van elektrische fietsen goed, maar de tweewielers laten langer op zich wachten dan gewild. Voor de aankoop van de fietsen kreeg de stad weliswaar drie offertes binnen, maar voor het digitale deelplatform reageerde geen enkele van de zes aangeschreven leveranciers.

“Sowieso zijn de vakantiemaanden een moeilijke periode om vooruit te geraken in dossiers”, sakkert schepen van Mobiliteit Elsie Desmet. “Toch proberen we er vaart achter te steken, want we willen uiteraard dat de burgers zo snel mogelijk de elektrische deelfietsen kunnen gebruiken.”

Na het groene licht vanwege de gemeenteraad werden er twee aanbestedingen uitgeschreven: enerzijds voor de aankoop van de deelfietsen zelf en anderzijds voor de realisatie van het deelplatform. “De prijsoffertes dienden tegen half juni binnen te zijn, want we wilden het systeem nog tegen de zomer opstarten”, legt schepen Desmet uit.

Slimme sloten

“Eenmaal de vakantie gestart is, wordt het namelijk moeilijker, dat weten we uit ervaring. We kopen voor het deelsysteem vijf elektrische damesfietsen, plus een elektrische bakfiets. Daarvoor kregen we drie offertes binnen. De fietsen moeten voorzien worden van slimme sloten die door de gebruikers ontgrendeld kunnen worden. En de elektrische bakfiets wordt uitgerust met kinderzitjes.”

“Die slimme sloten maken deel uit van het digitale deelfietsplatform. Hiervoor werden zes leveranciers door ons aangeschreven, maar jammer genoeg ontvingen we geen enkele offerte voor dat noodzakelijke onderdeel. Intussen hebben we naar elke aangeschreven leverancier een mail gestuurd met de vraag waarom we geen offerte hebben gekregen. Ook hierop kwam er voorlopig geen reactie, vermoedelijk als gevolg van de vakantieperiode.”

Ook voor personeel

“We hebben tegelijkertijd contact opgenomen met andere gemeenten die een gelijkaardig deelsysteem hebben uitgewerkt of er al over beschikken. Bij de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) zijn we eveneens gaan informeren. Veel meer kunnen we momenteel niet doen, hoe vervelend ook. Helaas loopt de zomer nu al op zijn einde. Erg jammer dus.”

Het blijft dus nog wachten op de realisatie van het project. “Eenmaal we ermee kunnen starten, is het de bedoeling om het snel en systematisch uit te breiden“, zegt Elsie Desmet. “Er bestaat zeker interesse bij de bevolking. Ik kreeg van diverse bewoners vragen over het deelsysteem van elektrische fietsen. Het is een belangrijk project in de uitbouw van onze zogenoemde mobipunten, met in eerste instantie het mobipunt aan het station.”

We trekken voor de stadsdiensten eveneens de kaart van de duurzame mobiliteit. We schakelen speedpedelecs in voor personeel dat tijdens de diensturen lange afstanden aflegt. Plus: we voorzien elektrische bakfietsen voor de werking van onder meer de technische dienst, de sportdienst en de kinderboerderij. Zo reduceren we met de stad het aantal gereden autokilometers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier