Dit jaar nog komen de eerste ‘end of life’ vliegtuigen naar de Oostendse luchthaven

© JR
Redactie KW

Aerocircular, een bedrijf dat vliegtuigen ontmantelt die aan het einde van hun ‘arbeidsjaren’ zijn, zal op termijn voor 35 jobs zorgen op de Oostendse luchthaven.

Maandag werd met enige vertraging de eerste spadesteek gegeven. In 2017 werd de komst van Aerocircular al aangekondigd, maar er ging toen te veel tijd verloren door het overhevelen van gronden die aan de luchthaven toebehoren, naar de private onderneming.De nieuwe SFS-hal zal maar liefst 4.500 m² oppervlakte beslaan en zal 17 meter hoog zijn.

1,2 hectare in erfpacht

Voor het totale project wordt een perceel van 1,2 ha in erfpacht gegeven aan de Luchthaven Ontwikkelingsmaatschappij Oostende-Brugge, die in staat voor het beheer van de luchthaveninfrastructuur. De kostprijs bedraagt 4,5 miljoen euro. De aanleg van de verharding waarop de hal moet komen, wordt geprefinancierd door het WVI voor een bedrag van 2,2 miljoen euro.

Aerocircular wil op termijn jaarlijks 25 vliegtuigen, die aan het einde van hun leven zijn, ontmantelen. De onderdelen, tot de laatste schroef, van het vliegtuig, worden dan gerecycleerd. De toestellen zijn dan meestal tussen de 15 en de 20 jaar oud. Volgens burgemeester Bart Tommelein is de keuze voor Oostende niet onterecht. Het bedrijf kreeg nochtans meermaals de vraag waarom ze niet voor een Oost-Europese locatie opteerden.

Oostende beste keuze

“Oostende is voor Aerocircular de beste keuze”, verduidelijkt burgemeester Bart Tommelein. “Hun partners, zoals de Universiteiten van Gent en Antwerpen en Leuven zijn erg dichtbij. Daarnaast is er ook de aanwezigheid van het Vlaams Luchtvaart Opleidingscentrum. Het bedrijf is een absolute meerwaarde voor Oostende. Er worden momenteel al 16 mensen tewerkgesteld en op termijn, eens de SFS hall af is, worden in totaal 35 mensen in dienst genomen. Het bedrijf past perfect in de circulaire economie die wij als vernieuwingscoalitie vooropstelden.”

Het gebouw moet tegen de zomer van dit jaar af zijn. De eerste vliegtuigen zouden dit jaar nog kunnen aanvliegen. Naast het gebouw in Oostende is Aerocircular ook bezig met het voltooien van een gebouw in Arizona en in het Midden-Oosten. Het Oostendse gebouw komt op het einde van de Rolbaanstraat.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier