Woensdag werden 39 lichamen gevonden in een koelwagen van een vrachtwagen, die op een industrieterrein stond in de gemeente Gray, ten oosten van Londen in het graafschap Essex. Het gaat wellicht om vluchtelingen - 38 volwassenen en een tiener - die stiekem naar Engeland gesmokkeld werden. De koeltrailer is afkomstig uit Bulgarije en is eigendom van een Ier. De overtocht gebeurde via de rederij Cobelfret, vanuit de haven van Zeebrugge.

Geen twijfel meer

Eventjes was er onzekerheid over de route die de koeltrailer gevolgd had om vanuit Bulgarije naar Engeland te gaan. Donderdagochtend nam de Brugse burgemeester en havenvoorzitter Dirk De fauw alle twijfels weg: "De koelwagen is per schip vanuit Zeebrugge naar de Engelse haven Purfleet getransporteerd. Het is wel nog even wachten op de definitieve bevestiging van de rederij Cobelfret, die in Engeland een woordvoerder zal aanstellen."

Loopt er een en ander mis bij de controles in de Zeebrugse haven? Burgemeester Dirk De fauw benadrukt dat het in dit dossier om een koelwagen gaat. "Die wordt verzegeld in het land van herkomst, als de gekoelde waren worden ingeladen. Noch de douane noch de controleurs van de rederij mogen die koelwagen openen, want anders raken de voedingswaren bedorven. Dus als alle vereiste papieren in orde zijn en de zegels van de koelwagen niet verbroken zijn, worden zulke koeltrailers aan boord gebracht door personeel van de rederij. Want het gaat om een niet-begeleide vracht."

Steekproeven

"Er worden dagelijks 4.000 vrachtwagens ingescheept in Zeebrugge. Die kun je niet allemaal controleren, er worden steekproeven gedaan. Maar dat gebeurt enkel voor gewone vrachtwagens. De douane en de politie zetten honden in, er zijn scans die de temperatuur meten en zo detecteren of er verstekelingen aan boord zijn. Uiteraard wordt elke vrachtwagen of container aan een nauwkeurig en grondig onderzoek onderworpen, als men ziet dat een zeil beschadigd is of de toegang tot de container geforceerd is. Maar bij koeltransporten wordt er in de haven tijdens het transport enkel ingegrepen als de zegels van de koeltrailer verbroken zijn, wat wijst op het feit dat iemand de koeltrailer onderweg geopend heeft."

Lees hier het artikel van gisteren waarin havenvoorzitter Dirk De fauw zei: "Bewuste trailer staat niet op de vrachtlijsten."