Coronavirus dreigt jeugdwerking van het Rode Kruis in gevaar te brengen

Angelo Flederick is de verantwoordelijke voor de Oostendse afdeling van het Jeugd Rode Kruis: "Nu zijn we vooral onzeker dat al onze inspanningen voor niets geweest zijn. Maar de gezondheid van onze jongeren komt uiteraard op de eerste plaats." (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het coronavirus zorgt voor ongerustheid bij het bestuur van het Jeugd Rode Kruis. “We zagen heel wat inkomsten wegvallen en daarbovenop haken heel wat ouders af om hun zoon of dochter mee te sturen op zomerkamp”, zucht Angelo Flederick, afdelingsverantwoordelijke voor de jeugdwerking.

Dat het coronavirus alle sectoren treft, dat staat vast. Ook Het Rode Kruis deelt in de brokken. Bij de Oostendse afdeling zijn ze er niet gerust in, vooral niet bij het Jeugd Rode Kruis (JRK). Sinds 10 maart liggen alle activiteiten, daguitstappen, eerste hulp initiaties en hulpcursussen voor kinderen en jongeren van 6 tot 16 jaar stil. Het JRK was vroeger een groot succes met verschillende leeftijdsgroepen. Enkele jaren geleden werd de jeugdafdeling opgedoekt maar op 29 augustus 2017 werd de draad terug opgepikt. “Jaar na jaar zagen we het aantal gasten dat meerdere keren naar de activiteiten, de eerste hulp initiaties en de cursussen kwam, groeien. Dat gaf ons de moed om terug een stap verder te gaan”, vertelt Angelo. “Het was voor ons erg belangrijk om een werking uit te bouwen die laagdrempelig was. Vooral gericht op jongeren uit kwetsbare situaties die geen aansluiting vinden bij andere jeugdbewegingen.”

Dankzij de steun van de Oostendse afdeling van Het Rode Kruis kon de jeugdwerking terug uitgebouwd worden tot een succes. Het coronavirus zorgt echter voor ongerustheid binnen het bestuur van de jeugdbeweging. “Heel wat eerste hulp initiaties voor leerlingen zijn niet kunnen doorgaan”, gaat Angelo verder. “De opbrengst daarvan investeren we steeds in onze jeugdbeweging. Momenteel gaat het over vijf annuleringen, waarvan we hopen dat we die volgend schooljaar kunnen hernemen.”

Onzekerheid

“We hadden heel wat inschrijvingen in verschillende leeftijdsgroepen. Dat kon een nieuwe stap zijn naar een continue werking. Nu zijn we vooral onzeker dat al onze inspanningen voor niets geweest zijn. Maar de gezondheid van onze jongeren komt uiteraard op de eerste plaats. Ook heel wat activiteiten waarbij we het JRK in de kijker kunnen plaatsen vielen weg.”

Komende zomer stond er voor de tweede keer een zomerkamp op het programma. “Heel wat ouders lieten al weten dat hun zoon of dochter niet meegaat op kamp en dat komt vooral door de onzekerheid door het coronavirus”, zucht Angelo. “Dat baart ons wel zorgen. We waren het kamp al aan het plannen sinds augustus vorig jaar. Maar we geven niet op. Voorlopig gaat het kamp door en we hopen toch nog enkele ouders over de streep te kunnen trekken.”

“We pasten gezinstarieven toe en communiceerden naar de ouders toe over de verschillende tussenkomsten van terugbetaling bij de ziekenfondsen. Daarnaast kan men het bedrag ook inbrengen bij de belastingaangifte.”

Hopen op kamp

“We werken ook aan een draaiboek om het kamp op een veilige manier te laten plaatsgrijpen. Het blijft alleen nog wachten op de Nationale Veiligheidsraad om te weten of de kampen effectief mogen doorgaan.”

Angelo doet ook een warme oproep om zowel de jeugdafdeling als de Oostendse afdeling van Het Rode Kruis te steunen. “Heel wat inkomsten zijn weggevallen. Daarnaast draait ook de stickerverkoop op een veel lager pitje dan de voorbije jaren. Heel wat vrijwilligers zijn naast hun gewone dagtaken bezig om mee te helpen het virus te verslaan”, aldus nog Angelo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier