Het polderdorpje Slijpe was ooit een belangrijk centrum van de Tempeliers, een middeleeuwse ridderorde die pelgrims op weg naar het beloofde land moest beschermen. Middelkerke wil dat verleden in de toekomst wat meer in de verf zetten. De muurschilderijen in de Sint-Niklaaskerk zijn een eerste aanzet.
Arno Brys
In de Sint-Niklaaskerk in Slijpe zijn sinds kort muurschilderijen te bewonderen die verwijzen naar de Tempeliers en de Hospitaalridders. Slijpe was ooit één van de belangrijkste centra van de orde van de tempelridders in Vlaanderen. De Brugse graficus Arno Brys maakte het ontwerp. “Ik ben geen historicus en ook geen historieschilder. Hetgeen ik daar gebracht heb is en eigenzinnig concept van mij”, zegt Brys. Zo beeldt hij zowel de Tempeliers als de Hospitaalridders uit bij Maria, terwijl Johannes De Doper de patroonheilige was van de Hospitaalridders. De kunstenaar wil hiermee beide groepen verzoenen. Tegenover dit statische schilderij staat een dynamische muurschildering over de oproep van Bernardus om naar het heilige land te trekken en de pelgrims te beschermen.
Toeristische troef
De verhalen over Tempeliers spreken tot de verbeelding en dat wil Middelkerke in de toekomst als toeristische troef meer uitspelen. Burgemeester Michel Landuyt : ” Het is zo dat er in het landschap al verschillende verwijzingen zitten naar de Tempeliers met boerderijen en plaatsnamen enzovoort. We gaan daar nog aan werken. We gaan de dorpskern vernieuwen met accenten die verwijzen naar de tempeliers. We gaan in het oud gemeentehuis een tempelierscafé maken” Er komt ook een fietsroute met uitvalsbasis in Slijpe. Ondertussen heeft men tijdens de wegwerkzaamheden al 130 skeletten opgegraven die begraven lagen buiten de kerkmuren. Die worden nu nauwkeurig bestudeerd. Eind juni zouden de werken klaar moeten zijn.
(N.D./A.D.)
Meer vanavond in het Focusnieuws vanaf 18u00
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier