Schrijfster Hilde Vandermeeren wordt eerste vrouwelijke ereburger van Torhout

De Torhoutse thrillerauteur Hilde Vandermeeren (50), die net een punt achter haar 20-jarige loopbaan als schrijfster heeft gezet, wordt de vijfde ereburger van de stad. Meteen is ze de eerste vrouw die deze belangrijke titel krijgt. In 2021 wordt ze voorgedragen.

Hilde Vandermeeren op de werkplek in haar huis waar ze al die mooie en spannende verhalen geschreven heeft. © foto JS

Het nieuws werd vrijdagavond bekendgemaakt tijdens de online voorstelling van Hildes negende thriller Meedogenloos, het sluitstuk van haar trilogie met de bekende topadvocaat Walter Damen. Voor Hilde, die als vrouw in de wereld van de Vlaamse misdaadliteratuur zwaar moest optornen tegen haar mannelijke collega’s, is het ereburgerschap een flinke opsteker.

Na vier mannen nu ook een vrouw als ereburger

Eerder kregen ook al journalist Karel Van Wijnendaele, ex-voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors, schooldirecteur Filip Debruyne en fregatkapitein Peter Ramboer de begerenswaardige titel. Vier mannen, dus werd het hoog tijd dat er een vrouw in het rijtje opdook.

Hilde Vandermeeren won met haar 45 kinder- en Jeugdboeken tussen 2001 en 2015 diverse prijzen waarmee ze de top van de Vlaamse jeugdliteratuur bereikte. Onder andere een Boekenwelp en een Zilveren Griffel prijken op haar palmares.

In 2013 zette ze met succes de stap naar het schrijven van psychologische thrillers. Haar misdaadromans scoorden meteen hoog en de verkoop liep als een trein. Een kleine drie jaar geleden, in het najaar van 2017, won ze met haar thriller Schemerzone de Hercule Poirotprijs en het jaar daarna werd ze met datzelfde boek genomineerd voor de prestigieuze Gouden Strop 2018.

Hilde heeft weer aangeknoopt met het onderwijs

In Torhout won ze onder andere de cultuurprijs Gouden Feniks van VKH (in 2009) en later kreeg ze ook de titel van Cultureel Ambassadeur van de stad (in 2014). Nu is ze nieuwe wegen ingeslagen en knoopt ze weer aan met haar oude liefde, het onderwijs.

“Met trots en uit erkentelijkheid voor wat ze voor cultureel Torhout betekend heeft, dragen we haar voor om ereburger van de stad te worden”, zegt schepen van Cultuur Lieselotte Denolf. “Momenteel dwarsboomt corona heel wat zaken en dus kan het ereburgerschap pas in de loop van 2021 toegekend worden. Hopelijk in betere tijden en met flink wat feestgedruis.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.